jučer uhapšen u lukavcu

Ko je sumnjivi razmetljivac Pramod Mittal: Samo na vjenčanje kćeri potrošio je 82 miliona, a evo kako je prao novac

Hronika 24.07.19, 14:32h

Ko je sumnjivi razmetljivac Pramod Mittal: Samo na vjenčanje kćeri potrošio je 82 miliona, a evo kako je prao novac
Prema pisanju indijskih medija, ovo nije prvi put da se mlađi brat Pramod našao u problemima


Milijarder Pramod Mittal, brat indijskog kralja čelika Lakshmija Mittala, čije se bogatstvo procjenjuje na 17,2 milijarde dolara prema Forbesu, uhapšen je jučer u Lukavcu kod Tuzle - piše Oslobodjenje
 

62-godišnji poduzetnik je osumnjičen da je, uz još dvije osobe, sudjelovalo u izvlačenju novca iz firme u vlasništvu njegove porodice 'Global Ispat koksnoj industriji (GIKIL)'' na račune u Londonu. Porodična firma Mittal Steel, koju je osnovao stariji Lakshmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubi kod Prijedora.


Prema pisanju indijskih medija, ovo nije prvi put da se mlađi brat Pramod našao u problemima. U Indiji je već bio pod sumnjama za pranje novca i prevaru državne agencije za trgovinu. Njima, navodno, nije vraćao kredit za koji se zadužio kako bi kupio materijale za tada nove tvornice u Bosni i Hercegovini, a paralelno je novac slao na off-shore račune u Isle of Man i Filipine. Indijski ga je sud u aprilu ove godine, ipak, oslobodio optužbi nakon što je platio zaostale dugove, oko 300 miliona dolara. Tu mu je, navodno, finansijski pomagao stariji brat Lakshmi.

 

Pramod je poznat i kao porodični razmetljivac. Tako je na vjenčanje svoje 26-godišnje kćeri Shristi Mittal u Barceloni 2013. godine potrošio 82 miliona dolara. To je drugo najskuplje vjenčanje u istoriji. Jedino skuplje bilo je ono 1981. godine između Mohammeda bin Zayed Al Nahyana, vladara Abu Dhabija i princeze Salame.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI