RTS-ov prilog o muzeju kultnog filma

Valter ponovo u Sarajevu: Muzej kao magnet za turiste iz Kine, Srbije, Hrvatske...

Kultura 23.07.19, 11:48h

Valter ponovo u Sarajevu: Muzej kao magnet za turiste iz Kine, Srbije, Hrvatske...
Mi smo već krenuli da radimo osim muzeja geomaping lokacija na kojima je film sniman, već radimo turistik pointe, jedna će biti kod Begove džamije, jedan Sarajevo gdje imamo čuvenu scenu 'Das ist Valter', tako da zajedno sa jednom turističkom agencijom pripremamo turu 'Valter brani Sarajevo', otkriva Duraković

 

Muzeji posvećeni ličnostima, naučnicima, pa i umjetnicima nisu rijetki. Oni posvećeni filmu jesu. Baš takav je sarajevski muzej posvećen filmu „Valter brani Sarajevo“, piše RTS.

 

Valter je ponovo u Sarajevu, a možete ga vidjeti u muzeju koji nosi naziv filma Hajrudina Šibe Krvavaca iz 1972. godine – Valter brani Sarajevo. Otvoren aprila prošle godine, na inicijativu Filmskog centra Sarajevo, ugostio je oko 20.000 posjetilaca.

 

„U ovom dijelu Evrope ovo je prvi muzej ove vrste. Mi smo ga napravili kao neki miks voštanih figura i rekonstrukcije scenografske i rekviziterskih i kostimografskih elemenata iz samog filma. Zanimljivo je da su ovaj muzej osim nekoliko dizajnera pravili filmski radnici kao da radimo jedan igrani film. Čak je ova jakna originalna jakna iz filma, samo da znate“, priča Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Sarajevo.

 

Originalni, ali i najskuplji eksponat je Valterov pištolj. Tu je i Šibina kamera, ali maketa voza na kojoj je snimana eksplozija. Osim toga, u muzeju su ponovo počeli da otkucavaju satovi u radionici Seada Kapetanovića, a nije izostavljena ni Zisova fotografska radnja. Utisak da se umjesto u muzeju nalaze na filmskom setu, privlači brojne turiste.

 

„Imamo tu posjetioce od Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, ali su meni najsimpatičnije rekacije naših posjetilaca iz Kine. Oni su oduševljeni filmom“, navodi Duraković.

 

I to nije slučajno.

 

Najveći uspjeh pored Jugoslavije film je postigao u Kini. Procjenjuje se da je tamo do danas pregledan 10 milijardi puta. Zato i ne čudi što se u Muzeju Valter brani Sarajevo istoimeni film može pogledati i na kineskom jeziku.

 

A upravo su ih turisti inspirisali da razmisle o proširenju muzeja.

 

„Mi smo već krenuli da radimo osim muzeja geomaping lokacija na kojima je film sniman, već radimo turistik pointe, jedna će biti kod Begove džamije, jedan Sarajevo gdje imamo čuvenu scenu 'Das ist Valter', tako da zajedno sa jednom turističkom agencijom pripremamo turu 'Valter brani Sarajevo'“, otkriva Duraković.

 

Osim toga, u maju je u Pekingu potpisan i ugovor o rimejku Krvavčevog filma Most, koji je zamišljen kao koprodukcija Kine, Bosne i Hercegovine i Srbije, a početak snimanja je planiran naredne godine. Sa ovog putovanja, u Filmski centar Sarajeva je osim ugovora stigao i poklon.

 

„Mi smo dobili na poklon nešto što je ručni rad. Izvezeno je u svili kineskoj kao poster filma Most on je taj koji ćemo sada da pravimo i to je poklon koji su nam uručili ovih dana. Isto jedan poklon koji imamo koji je nama posebno drag i u muzeju ima poseban značaj jeste poklon supruge Bate Živojinovića koja je bila na otvaranju, nju je emotivno to pogodilo i vezana je za film i ona je nama poklonila sat koji je Bata dobio prilikom posjete Kini od kineske vlade i to čuvamo kao jedan od muzejskih eksponata“, objašnjava Duraković.

 

Iako zamišljen kao filmski, u muzeju postoji i kratak istorijski osvrt na lik i djelo borca iz Drugog svjetskog rata, kojim je inspirisano ostvarenje Vladimira Perića Valtera. Međutim, o tome ko je zaista Valter i danas se vode brojne polemike. Zato ćemo na to pitanje odgovoriti filmski – Das ist Valter.

 

Prilog pogledajte OVDJE.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI