ko će to izdržati

Toplotni val prijeti Evropi, meteorološke službe izdale upozorenja građanima

Hronika 22.07.19, 20:53h

Toplotni val prijeti Evropi, meteorološke službe izdale upozorenja građanima
Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stepeni, nakon čega će krajem sedmice pasti

 

Sjeverozapadna Evropa se ove sedmice priprema na nastavak ljetnih žega kakve su vladale i krajem juna, pogotovo u Parizu, koji je uveo treći od četiri stepena plana odbrane od velikih vrućina. 

 

Od Francuske, preko Beneluksa, do Njemačke meteorološke službe su izdale upozorenje. 

 

Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stepeni, nakon čega će krajem sedmice pasti. 

 

U Francuskoj bi toplinski val mogao potrajati kraće nego u junu, kada je 28. šestog mjeseca srušen apsolutni temperaturni rekord u Verarguesu, na jugu, gdje je izmjereno 46 stepeni. 

 

Ovaj put "ne očekujemo temperature od 45/46 stepeni", ali bi sjeverna polovina zemlje mogla "puno više" osjetiti vrućinu, objavio je Meteo-France. 

 

U četvrtak se u Parizu "predviđa 41, pa i 42 stepena, uz veliku vjerovatnost da će se srušiti rekord od 40,4 stepena zabilježen 1947. godine", rekao je Francois Jobard, prognostičar u Meteo-Franceu. 

 

Tako je francuska prijestolnica uvela treći od četiri stepena plana odbrane od toplinskog vala, koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. godine samo u Francuskoj odnijele 15.200 života. 

 

Četrdesetak stepeni se očekuje i u metropolama u središtu i na sjeveru Italije, posebno u Firenci i Ferrari. 

 

No, zemlju neće zahvatiti toplinski val u pravom smislu, jer će jug i središte Evrope ovaj put biti pošteđeni. 

 

"U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 Celzijevih stepeni i više", rekao je Jobard. 

 

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod - IRM izdao "upozorenje zbog velike vrućine", koje će biti na snazi do petka u ponoć. 

 

Austrija je objavila "narančasto" upozorenje za četvrtak i za petak, ali samo na zapadu zemlje. 

 

U Portugalu udari vjetra i suša otežavaju borbu s "vrlo teškim" požarom, koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje, gdje je vatra 2017. godine usmrtila stotinjak ljudi, prenosi Al Jazeera.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI