Broj u stalnom porastu

U FBiH benzinske pumpe niču kao gljive poslije kiše: U protekle tri i po godine otvoreno ih je 60!

Biznis Klub 22.07.19, 12:01h

U FBiH benzinske pumpe niču kao gljive poslije kiše: U protekle tri i po godine otvoreno ih je 60!
Holdina, tvrtka-kćerka hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih pumpi i njihov broj povećao se za posljednjih tri i pol godine za 10. Budući da je pod INA-inom kontrolom Energopetrol, hrvatska energetska kompanija tako je i najzastupljenija u maloprodaji naftnih derivata

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine su registrirane 684 benzinske pumpe, koje su uključene u sistem nadzora i kontrole prometa naftnih derivata, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Federalnog ministarstva trgovine.

 

Broj benzinskih pumpi je u stalnom porastu, a samo u posljednje tri i pol godine na putevima većeg bh. entiteta otvorilo ih se 60 novih.

 

Najviše benzinskih pumpi ima Energopetrol 54, a raspoređene su širom Federacije BiH.

 

U odnosu na proteklo razdoblje broj pumpi pod ovim brendom smanjen je za tri. Holdina, tvrtka-kćerka hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih pumpi i njihov broj povećao se za posljednjih tri i pol godine za 10.

 

Budući da je pod INA-inom kontrolom Energopetrol, hrvatska energetska kompanija tako je i najzastupljenija u maloprodaji naftnih derivata. Kompanija koja u posljednje vrijeme ima najveći rast, tešanjska HIFA grupacija, pretekla je Holdinu po broju pumpi. HIFA pod svojim brendovima HIFA Petrol i HIFA OIL ima ukupno 52 pumpe širom Federacije BiH. Prije tri i pol godine bilo je ih 29.

 

U uzletu je i kompanija TI Oil Bila koja ima 40 benzinskih crpki, od čega najviše u Srednjebosanskoj županiji i Hercegovini.

 

Podružnica slovenskog Petrola – Petrol BH Oil Company – posjeduje 31 benzinsku pumpu i takođe je prisutna u značajnom dijelu FBiH.

 

Bitan igrač je i G-Petrol, koji je svojevremeno preuzeo OMV-ove objekte i ima 21 pumpnu crpku od čega pet u Sarajevu.

 

Kompanija Čavkunović, koja je orijentirana na područje Unsko-sanske županije, ima 12 benzinskih crpki, a Nestro Petrol, koji je prije nekoliko godina ostvario prodor na tržište Federaciji BiH, posjeduje 10 stanica, ali je u posljednje vrijeme zaustavio širenje.

 

Kompanija Belamionix ima devet stanica, od kojih se većina nalazi u Tuzlanskom kantonu. Ostali subjekti u maloprodaji naftnih derivata su uglavnom lokalni igrači, koji imaju po četiri-pet crpki, a također veliki je broj i onih koji imaju po dvije stanice ili samo jednu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI