Istraživači došli do nevjerovatnog otkrića

Naučnici zbunjeni: Curi Zemljino jezgro, ne zna se kakve će biti posljedice

Nedjeljni magazin 22.07.19, 10:13h

Naučnici zbunjeni: Curi Zemljino jezgro, ne zna se kakve će biti posljedice
Posljedice ovog istraživanja još nisu jasne. Međutim, ono što znamo, jeste da je čvrsti dio jezgra odgovoran za Zemljinu magnetosferu koja nas štiti od opasnih čestica iz svemira

 

Naučnici koji proučavaju Zemljino jezgro, ključno u zaštiti od opasnih čestica iz svemira, tvrde da su pronašli dokaze da Zemljino jezgro i omotač razmjenjuju materijal. Uzrok tog curenja je nepoznat, kao i njegove posljedice po Zemljino magnetno polje.

 

Jezgro se sastoji od gvožđa i nikla, platine, zlata i volframa. Doseže temperature od 5.000 stepeni Celzijusovih, a mnogi vjeruju da je odgovorno za 50 odsto vulkanske toplote koja se oslobađa širom planete.

 

Istraživači univerziteta u Francuskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama i Australiji otkrili su da novije planine i stijene na Zemljinoj površini sadrže izotope volframa koji se obično pronalaze u spoljnoj kori, ali ne i drugdje.

 

Oni su stoga zaključili da je materijal iz jezgra izbio na površinu. Prije ovog otkrića nije bilo dokaza curenja iz jezgra.

 

Posljedice ovog istraživanja još nisu jasne. Međutim, ono što znamo, jeste da je čvrsti dio jezgra odgovoran za Zemljinu magnetosferu koja nas štiti od opasnih čestica iz svemira.

 

Naučnici vjeruju da se tečni dio jezgra polako učvršćuje i da ova studija može pružiti jedinstveni uvid i u evoluciju Zemljinog jezgra i u porijeklo naše magnetosfere.

 

(rs.sputniknews.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI