Turistički bum

Ukinute vize pa Kinezi pohrlili u BiH: Evo šta im je najzanimljivije u našoj zemlji

Hronika 21.07.19, 13:13h

Ukinute vize pa Kinezi pohrlili u BiH: Evo šta im je najzanimljivije u našoj zemlji
Kineski turisti u prosjeku kod nas provedu dan i nekoliko sati. To govori i da se ponuda mora poboljšati i prilagoditi zahtjevima i navikama ovih radoznalih turista

 

Ljetna turistička sezona u Bosni i Hercegovini na samom je vrhuncu, a gosti koji su obilježili prvih pet mjeseci i po broju posjeta i po broju noćenja dolaze iz Kine, piše Avaz.  

 

Sarajevo i Mostar apsolutna su hit destinacija turista iz zemlje svile. Nezaobilazan je obilazak Baščaršije i Starog mosta.


Kretanje kineskog turiste, najčešće, počinje u Sarajevu, i to kao jednodnevni boravak s obilaskom Baščaršije i lokacija na kojima je sniman nama, ali i Kinezima kultni film “Valter brani Sarajevo“. Potom se ide u Mostar, obavezno uslika na Starom mostu te produži prema Dubrovniku, koji je posebno atraktivan zbog lokacija na kojima je snimljena popularna „Igra prijestolja“.

 

Kineski turisti u prosjeku kod nas provedu dan i nekoliko sati. To govori i da se ponuda mora poboljšati i prilagoditi zahtjevima i navikama ovih radoznalih turista.


Zbog toga su Udruženje „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ i Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put” i napravili publikaciju „BiH: 100 pitanja, 100 odgovora” na kineskom jeziku.

 

U toj brošuri naša je zemlja predstavljena s različitih aspekata, zanimljivosti iz kulture, umjetnosti. Sve je popraćeno fotografijama prirodnih ljepota.


- Prošle godine su 142 miliona Kineza putovala u inostranstvo, od kojih njih nešto više od 50.000 u BiH. Povećanje koje se bilježi je posljedica Sporazuma između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša. Taj je sporazum stupio na snagu krajem marta prošle godine i otvorio vrata naše zemlje velikom broju turista iz Kine - rekao je direktor Udruženja Faruk Borić.

 

Kako bi privukli još više turista iz Kine, Borić tvrdi da je neophodna i direktna aviolinija iz Kine. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI