VIDEO/ Šefik Džaferović uoči sjednice Predsjedništva SDA

Dodvoravajući se Hrvatskoj, Dodik i NSRS su povrijedili vitalni interes BiH i RS!

Front 19.07.19, 16:52h

 Dodvoravajući se Hrvatskoj, Dodik i NSRS su povrijedili vitalni interes BiH i RS!
Ustvrdio je da je jučerašnja odluka Narodne skupštine RS i Dodikovo pozivanje na vitalni interes, ustvari povreda vitalnog interesa i Bosne i Hercegovine i entiteta koji se zove Republika Srpska

 

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da će se nastaviti boriti za interese države Bosne i Hercegovine, interese njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, jer BiH ne traži ništa ni manje ni više od onoga što joj pripada po međunarodnom pravu.

 

- Mi ćemo na tome ustrajati - kazao je Džaferović prije početka sjednice Predsjedništva SDA.

 

Po njegovim riječima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i svojom jučerašnjom odlukom Narodna skupština Republike Srpske, nisu zaštitili vitalni interes entiteta.

 

- Oni su ustvari povrijedili vitalni interes BiH i ja sam sasvim siguran da takvim postupkom mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede vitalnih interesa i samoga entiteta – naveo je Džaferović.        

 

Dodao je da razlozi koje je Dodik naveo, a tri su razloga, ne stoje nijedan.

 

- Ni prvi koji se tiče nekog cjelovitog pristupa, jer član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja smo reagirali prijedlogom zaključka na incident koji se sada dešava. Dakle, to je jednostrana izgradnja prepreke Bosni i Hercegovini u njenom pristupu prema otvorenom moru - kazao je Džaferović.

 

Napomenuo je da to ne isključuje raspravu o ukupnoj granici i sa Republikom Hrvatskom i sa Srbijom, i to Bosnu i Hercegovinu u budućnosti čeka.

 

- Što se tiče kineskih kompanija koje izvode radove, ne treba uopće objašnjavati takav razlog, porediti te dvije stvari. Drugi razlog koji se tiče izgradnje mosta u Bosanskoj Gradišci je posebno interesantan za ovo o čemu ja govorim – naveo je Džaferović.

 

Po njegovim riječima, most u Bosanskoj Gradišci treba cijeloj BiH, svim građanima BiH, pa i građanima entiteta Republika Srpska.

 

- Međutim, Milorad Dodik i skupština Republike Srpske su zaboravili jednu stvar. Dodvoravajući se Republici Hrvatskoj da bi dobili njihovu saglasnost, oni vrijeđaju vitalni interes vlastite države koja je omogućila da uopće uđemo u taj aranžman, jer tog aranžmana ne bi bilo da ne postoji saglasnost na nivou države BiH. Neka dobro povedu računa o ovome o čemu govorim, jer mogu da uđu u vrlo opasnu zonu povrede i vitalnih entitetskih interesa - naglasio je Džaferović.

 

Ustvrdio je da je jučerašnja odluka Narodne skupštine RS i Dodikovo pozivanje na vitalni interes, ustvari povreda vitalnog interesa i Bosne i Hercegovine i entiteta koji se zove Republika Srpska.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI