ISTRAGA DOVELA DO INFORMACIJA

Čija su tijela iskopana u novootkrivenoj masovnoj grobnici na lokaciji Hrtar u Višegradu?

Hronika 19.07.19, 14:41h

Čija su tijela iskopana u novootkrivenoj masovnoj grobnici na lokaciji Hrtar u Višegradu?
Do informacije o lokaciji udaljene masovne grobnice došlo se tijekom istrage tužiteljstva u predmetu za ratne zločine na području Višegrada

 

 

Pod nadzorom Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, na lokalitetu Hrtar Grad u općini Višegrad, završena je ekshumacija tijekom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje šest osoba.

 

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i uzimanje uzoraka radi identificiranja putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet nestalih osoba, kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

 

Do informacije o lokaciji masovne grobnice, koja se nalazi na nepristupačnom i udaljenom lokalitetu, Tužiteljstvo BiH došlo je tijekom provođenja istrage, nakon čega se pristupilo proceduri pripreme i realizacije naredbe za ekshumaciju.

 

Djelatnici iz Posebnog odjela za ratne zločine, tijekom cijelog procesa ekshumacije, bili su prisutni na lokaciji te koordinirali rad svih ovlaštenih službenih osoba koje su sudjelovale u procesu ekshumacije, a koja je urađena uz pomoć građevinskih mašina i mehanizacije.

 

Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta.

 

Predstavnici Tužiteljstva BiH sudjeluju i rukovode procesima ekshumacija koje se realiziraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na godišnjoj razini realizira se veliki broj ekshumacija na različitim lokalitetima diljem BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI