Oni će imati najduži staž u 'hotelu s rešetkama'

Ovo su robijaši koji služe najveće kazne u BiH: Rekorder višestruki ubica Edib Buljubašić, na slobodi tek 2043.

Hronika 18.07.19, 09:23h

Ovo su robijaši koji služe najveće kazne u BiH: Rekorder višestruki ubica Edib Buljubašić, na slobodi tek 2043.
Neki od njih u ćelijama će dočekati duboku starost, a neki, možda i smrt. Iako kod nas ne postoji sankcija doživotnog zatvora, kazne dugotrajnog zatvora za neke imaju identičnu vrijednost kao doživotna robija, pogotovo ako se uzme u obzir njihova starost

 

 

Pravda ponekad spava, ali nikad ne umire, izreka je koja se često koristi u pravosudnom svijetu. Iza rešetaka zatvora u BiH robija na stotine osoba, od sitnih kriminalaca do zloglasnih ubica.

 

Neki od njih u ćelijama će dočekati duboku starost, a neki, možda i smrt. Iako kod nas ne postoji sankcija doživotnog zatvora, kazne dugotrajnog zatvora za neke imaju identičnu vrijednost kao doživotna robija, pogotovo ako se uzme u obzir njihova starost, piše Avaz.

 

Edib Buljubašić iz Zenice neslavni je rekorder u BiH, jer služi uvjerljivo najdužu kaznu od čak 54 godine zatvora.

 

Donosimo imena presuđenih ubica i kriminalaca koji će, ako dožive, imati najduži staž u "hotelu s rešetkama".

 

1. Edib Buljubašić

 

Riječ je o kombinaciji spajanja nekoliko različitih presuda te odluke suda da ih služi “jednu za drugom”. Osuđen je zbog dvostrukog ubistva počinjenog u februaru 2000. godine. Prije rata je zatvoren zbog razbojništva i ubistva portira “Zenicatransa”, kao i ranjavanja oca. Nakon tog počinjenog ubistva izlazi na “vikend” i ubija oca, nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora.

  

Nakon rata ubija udarcima sjekirom nevjenčanu suprugu Almu Šarić. Tri dana kasnije ubija Nađu Buljubašić, suprugu svog brata, s dvadesetak uboda makazama, nakon čega se prijavljuje policiji, koja pronalazi leševe. On je u zatvoru čak napisao i knjigu. Buljubašić bi na slobodu mogao izaći 5. novembra 2043. godine.

 

2. Jasminko Jašarević

 

Kantonalni sud u Mostaru Jasminka Jašarevića za ubistva Ramize Rahimić i poznatog fotoreportera Ante Borasa 2005. je osudio na 42 godine robije. Za ubistvo Ramize Rahimić osuđen je na 22 godine, a za ubistvo Borasa na 30 godina zatvora.

  

Presude su objedinjene u jedinstvenu kaznu od 42 godine. Jašarević je prvo silovao Ramizu, a potom je ubio, dok je s Borasom imao seksualni kontakt, a potom ga ubio. Izricanje kazne pratio je s osmijehom.

 

3. Zijad Turković

 

Zijad Turković osuđen je na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina, dok je Milenko Lakić dobio 35 godina zatvora. Turkovićeva grupa zločinaca u jednoj od najvažnijih poslijeratnih presuda u BiH pravosnažno je osuđena na ukupno 95 godina zatvora.

   

Osuđeni su za pet ubistava, pokušaj ubistva, pljačku i rasturanje droge.

 

4. Muriz Brkić i Avdija Selimović

 

Po 40 godina dobili su i Muriz Brkić i Avdija Selimović, koji su na svirep način ubili Arnelu Đogić. Brkić i Selimović prvo su pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali uže stežući joj jezik i donji dio lobanje kako ne bi mogla dozivati pomoć.

 

Kada su stigli na mjesto Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila. Avdija je Murizu dao nož, a on je potom zaklao Arnelu. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage.

 

5. Vaso Nešković i Saša Lazić

 

Vrhovni sud Republike Srpske osudio je Vasu Neškovića iz Bijeljine na 35 godina zatvora, a njegovog saučesnika Sašu Lazića na 30 godina zatvora zbog ubistva dvije osobe. Neškovića i Lazića terete da su u noći sa 19. na 20. avgust 2007., u mjestu Numera pored Ugljevika, iz "škorpiona" s prigušivačem ubili Slađana Markovića i ostavili ga u njegovom automobilu.

 

Iz istog vozila oteli su tada maloljetnu Radmilu, koja je navodno bila Slađanova djevojka. Nju su zatim odveli u napuštenu vikendicu u selu Velika Obarska kod Ugljevika, gdje su je dva dana kasnije ubili. Tijelo je pronađeno 37 dana poslije ubistva, pored napuštene vikendice u Velikoj Obarskoj.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI