Pustite vodu da teče

Važno upozorenje doktora: Šta trebate uraditi ODMAH kad se vratite s godišnjeg

Lifestyle 17.07.19, 10:47h

Važno upozorenje doktora: Šta trebate uraditi ODMAH kad se vratite s godišnjeg
Ovaj čudnovati ritual nema veze s nekim praznovjerjem ili opsesivnim ponašanjem

 

Dr. Tom Makin, britanski mikrobiolog koji više od 30 godina studira različite zaraze, dao je važno obavještenje za sve one koji odlaze na godišnji odmor.

 

Naime, Dr. Makin tvrdi da svaki put kada se vratite s godišnjeg odmora, u svom domu prvo morate uraditi nešto čega se vjerovatno niko od nas ne bi sjetio.

 

Kako je otkrio ovaj ekspert, trebamo odmah otići u kupatilo, pokriti nos i usta, i onda pustiti vodu da teče iz tuša. Vodu ostavimo da teče najmanje 20 minuta. Nakon tog perioda, zatvorimo vodu, a onda trebamo zatvoriti i vrata iz kupatila u koje ne ulazi ni narednih 20 minuta.

 

Ovaj čudnovati ritual nema veze s nekim praznovjerjem ili opsesivnim ponašanjem. Zapravo je riječ o maksimalnom smanjenju šanse da se zarazimo smrtonosnom bakterijom – legionelom, koja voli stajaću vodu koja se skuplja u našim tuševima koji se ne koriste više od par dana.

 

Ljekar tvrdi da bez ovoga postoji stvarna šansa da zaražene kapi dospiju u pluća gdje mogu uzrokovati legionarsku bolest, koja ponekad vodi do smrtonosne upale pluća i otkazivanja organa.

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI