Nova zvijezda srpske politike

Autor pjesme 'Hej, ja sam gej': Pjevač Hasan Dudić postao član profašističke Srpske desnice

Front 16.07.19, 13:15h

Autor pjesme 'Hej, ja sam gej': Pjevač Hasan Dudić postao član profašističke Srpske desnice
Voditeljica je podsjetila Hasana Dudića da je prije nekoliko godina napisao pjesmu "Hej, ja sam gej" i upitala ga kako se ta pjesma uklapa u program Srpske desnice koja je nasiljem pokušavala spriječiti održvanje Parade ponosa

 

Kako javljaju srbijanski mediji, politička scena u susjednoj državi dobila je još jednu bizarnu epizodu nakon što je Hasan Dudić, poznati pjevač narodnih pjesama, kompozitor i tekstopisac pristupio desničarskoj stranci, Srpska desnica na čijem je čelu Miša Vacić, neskriveni filofašisitčki lider kojem se sudilo zbog niza incidenata, napada na manjine, kao i  pripadnike LGBT zajednice, piše Oslobođenje.

 

Dudić je, prema memorandumu kojeg je popisao sa Vacićem, izabran za predsjednika Savjeta za ljudska prava i nacionalne manjine Srpske desnice.


Gostujući u jutarnjem programu Prve TV Miša Vacić i Hasan Dudić kazali su da su se ujedinili oko zajedničkih programa, vizije budućnosi Srbije i odnosa prema tradicionalnim, konzervativnim vrijednostima. Vacić je rekao kako je bio proganjan, hapšen i suđen u vrijeme vlasti Borisa Tadića, koja mu se, kako kaže, svetila zbog njegovog protivljenja izručenju Ratka Mladića i Radovana Karadžića u Haag, kao i zbog nasilja tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu. "Tadićeva policija mi je podmetnula oružje u stan da bi me prikazala kao teroristu", kazao je Vacić. On je rekao da ulazak Hasana Dudića u Srpsku desnicu nije nikakvo iznenađenje. "Hasan je nakon hapšenja Raka Mladića izjavio za jedne sarajevske novine da iako nije Srbin, zna bolje od mnogih Srba koliko je Mladić uradio za srpski narod".

 

Voditeljica Prve TV podsjetila je Hasana Dudića da je prije nekoliko godina napisao pjesmu "Hej, ja sam gej" i upitala ga kako se ta pjesma uklapa u program Srpske desnice koja je nasiljem pokušavala spriječiti održvanje Parade ponosa. "Tu je pjesmu Hasan napisao za pare, on ne misli tako..", branio je Vacić svog novog stranačkog kolegu.

 

Obojica su se protivili da se tokom njihovog gostovanja emitira "sporna" Dudićeva kompozicija. "Ja sam pjesmu napisao kad sam ležao u bolnici", objasnio je poznati kantautor Dudić "kontekst" u kojem je nastala pjesma "Hej, ja sam gej". "Tražili su mi sa festivala Moravske zore da napišem pjesmu i ja sam napisao jednu u tradicionalnom, narodnom duhu. Onda mi je jedna moja prijateljica, medicinska sestra rekla da šta više pišem te starinske pjesme, zašto ne pišem nešto savremeno, moderno i pomenula tu paradu LGBT zajendice. I tako sam ja napisao "Hej, ja sam gej", za koju na kraju nisam ni dobio novac jer su me prevarili".

 

Hasan Duduć je kazao da on kao borac za ljudska i manjinska prava nema niša protiv LGBT zajednice, ali će se zalagati da oni svoje seksualne afinitete praktikuju u "svoja kućna četiri zida. „Ja želim da moja unučad Vasilisa i Vasilije odrastaju u zdravoj sredini", kazao je na kraju poznati folker.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI