o gorućoj temi bh. privrede

Nikšić o Aluminiju: Bojim se da je ovo sada bacanje magle u oči... Katastrofa, udar na one koji su živjeli od toga...

Front 15.07.19, 18:30h

Nikšić o Aluminiju: Bojim se da je ovo sada bacanje magle u oči... Katastrofa, udar na one koji su živjeli od toga...
"Sada kada čujem da je predsjednik Nadzornog odbora rekao da pršte od optimizma - ne mogu sebi da dođem. Zašto su onda dopustili da dođe do gašenja. Za oživljavanje je potrebno mnogo novca, štete su milionske", dodao je Nikšić

 

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, u Danu uživo na N1 kazao je da je situacija koja se dogodila sa mostarskim Aluminijem katastrofalna na više nivoa, te da vjeruje da je optimizam Nadzornog odbora samo bacanje magle u oči - te je ocijenio da će ta firma otići u stečaj.

 

"Katastrofa, kada je u pitanju 900 uposlenih, katastrofa za područje Hercegovine. To je udar na one koji su radili sa Aluminijem, koji su živjeli od toga. Izvjesno je da iz ove tačke, ne mogu da vjerujem šta se dopustilo, da dođe do gašenja proizvodnje", kazao je Nikšić.

 

"Sada kada čujem da je predsjednik Nadzornog odbora rekao da pršte od optimizma - ne mogu sebi da dođem. Zašto su onda dopustili da dođe do gašenja. Za oživljavanje je potrebno mnogo novca, štete su milionske", dodao je Nikšić.

 

On je rekao da kada je SDP bio na vlasti - trudili su se da se osiguraju uvjeti da Aluminij radi, a istakao je da ne može ni da zamisli šta bi se desilo da se ovaj scenario odigrao za vrijeme Vlade FBiH koju je predvodio Nikšić.

 

"Zamislite kakve bi bile političke posljedice da se ovo nama desilo. To bi bio razlog za oružani sukob u Hercegovini. Danas niko o tome ne priča. Spektakl je bio da je Aluminij radio. Koliko se povećao dug", kazao je dodavši da je Vlada FBiH jedn vrijeme samo kupovala vrijeme za Aluminij.

 

- Milan Jovičić je nedavno napisao da je za propast Aluminija kriv i Nermin Nikšić, koji je radnički kapital od 44% stavio na raspolaganje Miji Brajkoviću. Osjeća li tu krivicu?

 

"Nermin Nikšić je bio premijer od 2011. do 2015. Ne u tom periodu na koji se on poziva. Nermin Nikšić je upisao 44 posto kapitala na Vladu, a neko prije je to ostavio. Ali to se radi u želji da nekoga oblatite - nema veze koja je godina", poručio je.

 

On je o ovoj temi istakao i to da će cijenu na koncu platiti radnici, kooperanti i svi oni koji žive od Aluminija.

 

"Bojim se da je ovo sada bacanje magle u oči. Sve ukazuje na to da Aluminij ide u stečaj", zaključio je.

 

Rekao je kako do svega ovoga nije trebalo doći, te da je SDP ranije ukazivao na pogubnost politika koje su dovele Aluminij pred gašenje.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI