Vrhovni sud FBiH donio pravosnažnu presudu

Fikret Mrkonjić iz Banovića osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin: Učestvovao u premlaćivanju civila

Hronika 15.07.19, 12:12h

Fikret Mrkonjić iz Banovića osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin: Učestvovao u premlaćivanju civila
Oštećenom je iza jednog poslovnog objekta u Banovićima zadan veći broj udaraca palicama i nogama po glavi i tijelu, u čemu je učestvovao i Mrkonjić, uslijed čega je tokom istog dana došlo do prestanka disanja i smrti ove osobe

 

Vrhovni sud Federacije BiH je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću pravosnažnu presudu za Fikreta Mrkonjića (65) iz Banovića zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

 

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona se Mrkonjić teretio da je, za vrijeme rata u BiH kao pripadnik Vojne policije Armije BiH, u septembru 1993. godine u Banovićima  učestvovao u premlaćivanju jednog civila hrvatske nacionalnosti. Oštećenom je iza jednog poslovnog objekta u Banovićima zadan veći broj udaraca palicama i nogama po glavi i tijelu, u čemu je učestvovao i Mrkonjić, uslijed čega je tokom istog dana došlo do prestanka disanja i smrti ove osobe.

 

Pomenuti je postupao suprotno pravilima međunarodnog prava za vrijeme rata, te kršenjem odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, učestvovao u ubistvu civila, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI