U BIH ULAZI SVAŠTA - BEZ OGRANIČENJA

Strah od brazilske govedine: Hoće li zbog ovog sporazuma gomile smrznutog mesa masovno stizati na bh. tržište?

Biznis Klub 11.07.19, 12:14h

Strah od brazilske govedine: Hoće li zbog ovog sporazuma gomile smrznutog mesa masovno stizati na bh. tržište?
Poljoprivrednici strahuju da će kod nas završiti sve ono što ne bude po kvalitetu odgovaralo probirljivom tržištu EU

 

 

Poljoprivrednici se plaše da će na bh. tržište masovnije početi pristizati smrznuta govedina i svinjetina iz Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja, što bi ih, ističu, stavilo u izuzetno nepovoljan položaj u ionako teškoj tržišnoj utakmici, pišu Nezavisne novine.


Njihov strah je uslijedio po saznanju da je Evropska unija, nakon 20 godina pregovora, potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa MERCOSUR-om (blok južnoameričkih država), vrijedan stotine miliona eura.


U otvorenom pismu Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske podsjeća da BiH ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, te da, kako navode, u BiH ulazi sve i svašta kada su u pitanju proizvodi poljoprivrednog porijekla, i to bez ograničenja.


- To nam je u prethodnoj deceniji stvaralo ogromne probleme u poljoprivredi. Ako krene uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Južne Amerike u EU, koji su izuzetno visoko subvencionisani i izvozno dodatno podstaknuti, a riječ je o smrznutom svinjskom i goveđem mesu, bobičastom voću, pšenici, šećeru, soji, itd., možete li zamisliti šta će biti s našom proizvodnjom? - naveli su iz ovog saveza.


Poljoprivrednici strahuju da će kod nas završiti sve ono što ne bude po kvalitetu odgovaralo probirljivom tržištu EU.


- Mi nikako ne možemo konkurisati ovim proizvodima - ističu iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, koji utjehu zasad nalaze u tome što se ovaj efekat neće odmah osjetiti kod nas, jer je, napominju, potrebno da sve zemlje članice EU ratifikuju ovaj sporazum, s tim što otpor već postoji, i to među francuskim farmerima.


U izjavi za “Nezavisne” Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja  poljoprivrednih proizvođača RS, napominje da se poljoprivredna proizvodnja u južnoameričkim državama dobro subvencioniše.

 

- Ako njihovi proizvodi po takvim cijenama budu ušli kod nas, mi nemamo nikakve šanse da se izborimo. Država našu proizvodnju može jedino zaštititi uvođenjem zaštitnih mjera - naveo je Marinković, koji dodaje da postoji strah da takvo, zaleđeno meso neće biti ni adekvatnog kvaliteta.


S druge strane, borci za zaštitu potrošača ističu da postoji rješenje: ako takvim, uvoznim proizvodima kroz deklaraciju bude označavano porijeklo, kupci će se, uprkos većoj cijeni, opredjeljivati za domaće.


- Građani se u anketama uglavnom izjašnjavaju da su spremni platiti i nešto višu cijenu za domaći proizvod, nego recimo onaj koji je došao iz južnoameričkih zemalja. Nama kao potrošačima je veoma bitno da se označi proizvod koji je došao iz uvoza. Mislim da je potrošačima potpuno jasno da je domaći proizvod bolji - rekla je za “Nezavisne” Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” TK Tuzla.


Zanimljivo je da zemlja s jednim od najvećih tržišta u EU, Francuska, ne žuri s ratifikacijom ovog sporazuma. Čini se da francuski predsjednik Emanuel Makron želi biti sasvim siguran da će sporazum biti prihvaćen u njegovoj zemlji, gdje su se seljaci već izjasnili da im se ovakav razvoj situacije ne sviđa.


Kada se o sporazumu s osnivačima MERCOSUR-a radi, riječ je najprije o trgovini govedinom gdje evropske proizvođače zabrinjava Brazil, najveći svjetski izvoznik tog mesa, koji govedinu prodaje po znatno jeftinijim cijenama. Prema sporazumu, zemlje MERCOSUR-a u mogućnosti su plasirati čak 99.000 tona govedine na evropsko tržište po carini od tek sedam i po odsto, ali i uz druge pogodnosti, pišu Nezavisne novine.

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad

BLIN
KOMENTARI