nakon kraha

Džindić: Vlada FBiH će se pobrinuti za radnike Aluminijuma

Front 10.07.19, 16:34h

Džindić: Vlada FBiH će se pobrinuti  za radnike Aluminijuma
Istakao je da Vlada FBiH stoji pri tome da će se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za penziju, kojima se treba uvezati radni staž

 

Vlada Federacije BiH izrazila je žaljenje zbog gašenja privrednog društva Aluminija, posebno zbog radnika koji su dovedeni u tešku situaciju, potvrdio je to danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na pres-konferenciju u Sarajevu. 

 

Istakao je da Vlada FBiH stoji pri tome da će se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za penziju, kojima se treba uvezati radni staž. 

 

- Od sinoć smo u stalnom kontaktu s Upravom i Nadzornim odborom. Uputili smo informaciju u kojoj tražimo da nas pismeno obavijeste o provedenoj proceduri gašenja da li je sve urađeno onako kako nalažu procedure u Aluminiju, kao i to u kakvom su stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije - kazao je Džindić. 

 

Vlada traži od Uprave i Nadzornog odbora Aluminija da je izvijesti o svim plaćanjima od 1. januara do danas kako bi se mogla razmotriti situacija u kojoj nisu izvršena plaćanja prema Elektroprivredi HZHB, koja je bila ugovorni organ za isporuku električne energije u tom periodu.   

 

Džindić je podsjetio da dug od 400 miliona KM nije nastao preko noći, nego je posljedica sistemskog i planskog rada na štetu Aluminija i radnika od ranijih uprava. 

 

- Za to neko mora odgovarati. Za Aluminij se mora naći održiv model samoodrživosti. Da smo sinoć imali čarobni štapić kojim bi uklonili sva dosadašnja dugovanja Aluminija, oni bi već u sljedećoj smjeni napravili gubitak, jer je sadašnji način poslovanja neodrživ - smatra Džindić. 

 

Dodao je da mu je v.d. direktor Aluminija Dražen Pandža u telefonskom razgovoru obećao da će tokom dana ili eventualno do sutra ujutro poslati kompletan izvještaj o proceduri gašenja tog preduzeća i svim događajima koji su sinoć obilježili zaustavljanje rada u Aluminiju. 

 

Također, tokom dana Pandža bi trebao poslati zahtjev za stečaj.    

 

Zbog nastale situacije Vlada FBiH će i dalje tražiti nove strateške partnere, te nastaviti razgovor s potencijalnim partnerima. 

 

- Ne vjerujemo da će ova odluka o zaustavljanju rada ili eventualno o stečaju promijeniti odluke potencijalnih investitora jer su oni već dobro upoznati sa situacijom - kazao je Džindić.   

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI