načelnik općine srebrenica tvrdi

Mladen Grujičić: Žalosno je što ima toliki broj nišana, ali ta brojka nije validna

Hronika 10.07.19, 16:18h

Mladen Grujičić: Žalosno je što ima toliki broj nišana, ali ta brojka nije validna
Prvi čovjek Opštine Srebrenica je istakao kako sutra neće ići u Potočare na obilježavanje genocida

 

Žalosno je što ima toliki broj nišana. To samo nenormalnom čovjeku može da imponuje ili da kaže šta me briga. Svaki gubitak je težak, znam na sopstvenoj koži. Ali definicija zločina je urađena da ne odgovora istini i stvarnom stanju na terenu, kazao je u četvrtak načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić, dan uoči godišnjice genocida u Srebrenici - piše N1.

 

U Srebrenici je danas održana komemorativna sjednica Skupštine Opštine na kojoj je odata počast svim nevino nastradalim žrtvama iz proteklog rata. Načelnik Opštine Mladen Grujičić kazao je da se zločini nad svim narodima ne smiju zaboraviti te da svi koji su činili zločine za to treba da odgovaraju. Istaknuo je i da treba pružiti maksimalnu podršku institucijama koje tragaju za istinom i pravdom.

 

"Dvadeset četiri godine obilježavamo stradanje i srpskog i bošnjačkog naroda, ali i ostalih na teritoriji opštine Srebrenice. Prilika je da na jedan zajednički način odamo počast svim stradalim na našoj opština, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. U Srebrenici gotovo da nema porodice koja nije izgubila nekoga", kazao je Grujičić.

 

Prvi čovjek Opštine Srebrenica je istakao kako sutra neće ići u Potočare na obilježavanje genocida.

 

"Ja sam na početku svoga mandata izrazio želju da se poklonim svim žrtvama, međutim to je naišlo na negodovanje organizatora komemoracije 11. jula i u razgovoru sa predstavnicima Bošnjaka zaključili smo da nije vrijeme za jedan takav potez. Nije vrijeme za moj dolazak u Memorijalni centar kao što nije vrijeme ni za dolazak bošnjačkih predstavnika na srpska stratišta. Ali ja ću težiti tome i vjerujem da će doći trenutak kada ćemo formirati zajedničku ekipu koja će obići sva stratišta na teritoriji opštine Srebrenice", kazao je Grujičić.

 

Ocijenio je kako tenzije u Srebrenici izazivaju "uplitanja sa strane".

 

"Da nije tih uticaja iz dijela Međunarodne zajednice, Sarajeva i Banjaluke davno bi došlo do dogovora između Bošnjaka i Srba", poručio je Grujičić.

 

Na pitanje novinara zašto predstavnici Srba i dalje konstantno negiraju presude sudova u vezi s genocidom u Srebrenici, prvi čovjek opštine je uzvratio protupitanjem: "A ko je ubijao Srbe".

 

"Gdje su ti sudovi da osude i jednog Bošnjaka Srebrenice koji je ubijao Srbe? Kako da vjerujemo tom sudu koji je sudio samo jednom narodu i bio je jednostran? Sud je napravio totalni raskol kada je favorizovao jedne, a degradirao druge. Ne može se vjerovati tom sudu koji osuđuje samo jedne. Ovdje su ginuli i Hrvati, i Romi, i Srbi i Bošnjaci, a izgleda da su samo Srbi ubijali", ironično je zaključio srebrenički načelnik.

 

Dodao je kako niko normalan ne može biti ravnodušan na broj nišana u Memorijalnom centru u Potočarima, ali da ta "brojka nije validna".

 

"Žalosno je što ima toliki broj nišana. To samo nenormalnom čovjeku može da imponuje ili da kaže šta me briga. Svaki gubitak je težak, znam na sopstvenoj koži. Ali definicija zločina je urađena da ne odgovora istini i stvarnom stanju na terenu. Pozivam sve institucije da dokažu istinu i ja ću je prihvatiti. Istina je da ta brojka nije validna. Ukoliko ja dokažem da jedan čovjek iz Potočar da je živ onda ta brojka više nije 8.372, nego je 8.371, ali se po tom pitanju ništa ne mijenja. Nikad se nije revidirao spisak", ocijenio je Grujičić.

 

Na kraju je naveo kako su se Srbi "hiljadu puta izvinili i rekli da se desio zločin", međutim to nikada nisu uradili na "drugoj strani".

 

"Suživot ne može biti samo jednostrana volja jednog naroda", zaključio je srebrenički načelnik.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)