Dobili smo 'zeleno svjetlo'

Odobren izvoz jaja iz BiH u Evropsku uniju! Šarović: 'Ovo je značajan uspjeh'

Biznis Klub 10.07.19, 13:37h

Odobren izvoz jaja iz BiH u Evropsku uniju! Šarović: 'Ovo je značajan uspjeh'
Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Evropske unije, uslijedit će u narednim sedmicama

 

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije.

 

Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza Evropska komisija dala je „zeleno svjetlo“ za počatak izvoza i te vrste hrane iz BiH u EU.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh. peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju.

 

- Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti - istakao je Šarović.  

 

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Evropske unije, uslijedit će u narednim sedmicama.

 

Nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele.

 

Odobrenje izvoza konzumnih jaja takođe se očekuje do jeseni, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI