Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika

Biokšić: Ovo je kraj za Aluminij, samo mali broj radnika došao na posao

Hronika 10.07.19, 11:39h

Biokšić: Ovo je kraj za Aluminij, samo mali broj radnika došao na posao
Četiri minute iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić izjavio je u srijedu ujutro, nekoliko sati nakon što je Aluminij d.d. Mostar iskopčan s visokonaponske mreže, kako smatra da je to kraj za ovu mostarsku tvornicu.

 

- Tu sam 21 godinu i sve do sada sam imao neku dozu optimizma, ali nakon ovog sinoćnjeg događaja, smatram da je ovo kraj za Aluminij - kazao je Biokšić u izjavi za Fenu.

 

Dodao je kako je jedan mali broj radnika neproizvodnog sektora jutros stigao na posao te da će kasnije održati i sastanak.

 

- U 11 sati će biti održan sindikalni i sastanak s Upravom Društva i nakon toga ćemo znati šta i kako dalje - potvrdio je Biokšić te naveo kako predstavnike Sindikata Aluminija do sada niko nije kontaktirao.

 

Četiri minute iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže. Tako se ostvario najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici Aluminija.

 

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

 

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI