Šta je čiji posao?

Sarajlija prijavio provalu, policajac ga frapirao: 'Slušaj, jarane, nemam sada koga poslati. Nazovi me za sat i podsjeti...'

Hronika 10.07.19, 12:11h

Sarajlija prijavio provalu, policajac ga frapirao: 'Slušaj, jarane, nemam sada koga poslati. Nazovi me za sat i podsjeti...'
Ja kao građanin, prema saznanjima koje imam, nisam dužan obezbjeđivati mjesto počinjenja krivičnog djela, zna se ko je plaćen za taj posao - kaže Sarajlija koji je ostao zapanjen reakcijom pripadnika MUP-a KS nakon što im je prijavio provalu u svoju kuću

 

Građanin Sarajeva Edib Pašić juče je doživio (ne)svakidašnju situaciju sa sarajevskom policijom. 

 

Naime, 09.07.2019. u 17,30 sati, prilikom obilaska svoje plantaže oraha u opštini Ilidža primijetio je da je provaljen objekat koji je tamo smješten. 


- Pozvao sam tačno u 17,31h broj 122, koji uobičajeno zovem u takvim slučajevima, odakle sam, pretpostavljam, prespojen na policijsku upravu Ilidža gdje mi je odgovorio dežurni policijski službenik koji se nije predstavio. Pristojno sam pozdravio, predstavio se i rekao da želim da prijavim provalu na određenoj adresi - priča Pašić za DEPO Portal i dodaje da je uslijedio odgovor koji ga je frapirao.

 

- ''Je li u pitanju kuća?'' pitao je policajac, što sam potvrdio, a zatim je službenik kazao "Slušaj, jarane, nemam sada koga poslati", pa je uslijedilo objašnjenje gdje se nalaze neke tri patrole, a zatim i sljedeća rečenica: "Nazovi me za sat ili sat i po i podsjeti da pošaljem nekoga" - prepričava Pašić šokantan razgovor sa policijskim službenikom.


- Rekao sam da sam prijavio krivično djelo (koliko sam mogao da uočim letimičnim pregledom, radi se o većoj materijalnoj šteti) i da nemam namjeru ponovo zvati. U 20,07 časova pozvao sam broj 033 206 666 koji sam našao na internet stranici MUP-a KS i operativnog dežurnog upoznao sa situacijom, da je objekat ostao nezaštićen jer sam se u 17,30 udaljio sa lica mjesta i da za sva daljnja događanja smatram odgovornim MUP KS - priča nam ogorčeni Pašić.

 

- Ja kao građanin, prema saznanjima koje imam, nisam dužan obezbjeđivati mjesto počinjenja krivičnog djela, zna se ko je plaćen za taj posao, niti mi spada u obavezu da nakon napornog radnog dana izigravam sekretaricu i podsjećam dežurnog službenika policijske uprave Ilidža da je vjerovatno počinjeno krivično djelo i da treba da pošalje policajce ili koga već na lice mjesta - objašnjava Pašić za DEPO Portal i napominje da je ovo dvadeset prvi napad na njegovu imovinu od 1996. godine i da MUP KS nijednom nije pronašao počinioce i vratio otuđenu imovinu.

 

- I na kraju, dok pišem ovaj mail u 9,15 sati, prema mojim saznanjima mjesto počinjenja krivičnog djela nije obezbjeđeno, uviđaj nije izvršen, a zbog vremenskih prilika se šteta uvećava - zaključuje ogorčeno Edib Pašić.

 

Iz MUP-a KS poručuju: Nismo dužni zabilježiti sve prijave koje dobijemo!

 

DEPO PORTAL kontaktirao je i ured glasnogovrnika MUP-a KS da bi provjerili ove navode, međutim, uputili su nas na Operativni centar MUP-a KS.

 

U Operativnom centru MUP-a KS ljutiti službenik odbrusio nam je da nisu dužni zabilježiti sve prijave koje dobiju.


- Policija ne mora reagovati na sve prijave građana, nego reaguju po prioritetima - kazao je dežurni službenik za DEPO Portal, te je na naše insistiranje ipak rekao da će provjeriti da li je prijava zaprimljena, te da li je policija izašla na teren.

 

Preporučeno nam je, baš kao i sugrađaninu Pašiću, da zovemo ponovo za sat vremena.

 

Strpljivo čekamo i nakon sat vremena zovemo ponovo... Nakon provjeravanja informacija, dežurni u Operativnom centru MUP-a KS potvrđuje nam da je prijava zaista zaprimljena u PU Ilidža, te da je gospodinu objašnjeno da su sve patrole zauzete i da treba nazvati ponovo. 

 

- Međutim, goispodin nije zvao ponovo, pa patrola nije ni poslana - kazao je službenik.

 

Na naše pitanje da li je nužno da se policija zove više puta ukoliko je potrebna intervencija, i da li to znači da sami službenici, nakon završenih prioritetnijih intervencija, neće doći na mjesto počinjenja krivičnog djela za koje su pozvani ranije, službenik MUP-a KS nam je kazao:

 

- Ja to nisam rekao! Gospodin je trebao ponovo nazvati!

 

I tu je priči kraj... A nama ostaje da se pitamo da li su službenici MUP-a uopće svjesni koje su njihove osnovne zakonske obaveze, iz kojeg izvora se finansiraju i u čijoj službi rade?!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg/Foto/ Arhiv)

 

BLIN
KOMENTARI