Ćamil Duraković razočaran uoči 11. jula

Zašto Fikret Hodžić, dijete Srebrenice, u genocidu ostao bez oca, ne može da bude gost emisije o nestalim?!

Hronika 09.07.19, 16:43h

Zašto Fikret Hodžić, dijete Srebrenice, u genocidu ostao bez oca, ne može da bude gost emisije o nestalim?!
Hoće li i ove godine Srebrenica biti svojevrsni vašar licemjerja? Vidjet ćemo...

 

Jedanaesti juli, koliko god bio bolno sjećanje na najveći zločin u posljednjem ratu i genocid u Bosni i Hercegovini, toliko se svake godine iznova (zlo)upotrebljava i pretvara u neprimjereni politički spektakl. I ne samo počlitički... Iz tog razloga, nekoliko dana uoči obilježavanja mučkog stradanja Srebreničana, Ćamil Duraković reagovao je na svom Facebook profilu, potaknut događajem koji ga je pogodio. 

 

U svom postu je napisao:    


Kao što svake godine iznesem ono što me se dojmilo, pored onih koji negiraju genocid i ismijavaju naš sveti dan, jedanaesti juli, danas ću napisati šta me ove godine najviše pogodilo.


Dakle, svako je, pored svoje profesije, čovjek od krvi i mesa. Sa emocijama i osjećanjima. Takav sam i ja, i zato me je prošle godine jako uvrijedilo kada me jedna novinarka nazvala da joj pomognem da nađemo osobu koja je, kao maloljetna, preživjela put smrti, "preko šume" do Tuzle.


Kada sam rekao da sam ja bio maloljetan, imao šesnaest godina, odgovor je bio da se, nakon konsultacije sa urednikom, treba naći neko ko nije političar. Zamalo, od bijesa, nisam zaplakao.


Znači, ako se bavite politikom, niste čovjek, niste izgubili članove porodice i niste, niti možete biti žrtva.


Ako ste komičar, show man, političar, glumac ili bilo koja osoba čiji je život više popraćen u javnosti, neozbiljni ste i nemate pravo da osjećate!


Ove godine vidim već neke kritike na račun maratonaca, motociklista. Kažu da se od sjećanja na genocid pravi maraton.


Pored toga, najviše me uvrijedilo sljedeće. Fikret Hodžić, naš poznati voditelj, dijete Srebrenice, u genocidu je ostao bez svoga oca, kojeg i danas njegova majka, brat Redžep i on traže. Kada sam predložio da on bude gost jedne emisije na temu traženja nestalih, rečeno mi je da ne može, jer je "show man", koji na Hayat TV-u vodi popularni show "Zvijezda možeš biti ti".


Bože sačuvaj koliko nas znaju poniziti oni koji možda nikada neće iskusiti činjenicu da smo mi, koji smo preživjeli genocid, bez obzira na našu današnju profesiju, ipak ljudi koji su izgubili mnogo, a posebno članove porodice. To boli. Svakog normalnog čovjeka!


Osim onih kojima je vijest i priča o Srebrenici ipak samo "Julska senzacija" - zaključuje u svom postu Duraković.

 

 

Hoće li i ove godine Srebrenica biti svojevrsni vašar licemjerja? Vidjet ćemo...

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)