Poznati detalji akcije 'Balkanski kartel'

Braći Gačanin iz Sarajeva blokirano 400.000 KM: Povezani sa Šikalom i Cufajem, koji su uhapšeni u Peruu?!

Hronika 09.07.19, 15:46h

Braći Gačanin iz Sarajeva blokirano 400.000 KM: Povezani sa Šikalom i Cufajem, koji su uhapšeni u Peruu?!
Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca obuhvata ukupno pet zemalja (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina)

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog pranja novca pretresa stambene i pomoćne objekte, kao i vozila, na širem području BiH. Obavljeni su za sada pretresi u Sarajevu i Mrkonjić-Gradu. Riječ je o međunarodnoj akciji "Balkanski kartel".

 

- Istraga se u predmetu kodnog naziva "Balkanski kartel" vodi protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe za krivično djelo pranja novca iz člana 209. Krivičnog zakona BiH - kazao je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

 

Pod istragom su, kako saznaje Avaz, braća Mirza i Ervin Gačanin iz Buča Potoka.

 

Oni su, prema navodima iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, koji su uhapšeni u Peruu zbog droge.

 

Također, SIPA je danas blokirala račune braći Gačanin u pojedinim bankama u Sarajevu na iznos od 400.000 KM. Sumnja se da je taj novac na računima završio od pretprodaje droge.

 

Braća Gačanin, kako saznaje Avaz, nedostupna su organima gonjenja i većinom borave na relaciji Holandija - Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni imaju određene nekretnine u Dubaiju.

 

Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca obuhvata ukupno pet zemalja (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina).

 

Osobe koje su pod istragom u Bosni i Hercegovini, osumnjičene su za krivično djelo pranja novca.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI