Švicarci se povukli

Propali pregovori Vlade FBiH i Glencorea o preuzimanju Aluminija, ministar tvrdi: 'Krajnje su neprofesionalni'

Biznis Klub 08.07.19, 14:43h

Propali pregovori Vlade FBiH i Glencorea o preuzimanju Aluminija, ministar tvrdi: 'Krajnje su neprofesionalni'
Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da ih je Glencore 5. jula pismeno obavijestio o promjeni stajališta što je danas na sastanku potvrđeno

 

Pregovori Vlade Federacije BiH i konzorcija koji predvodi švicarska kompanija Glencore o preuzimanju mostarskog Aluminija su propali, potvrđeno je danas na pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH.

 

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da ih je Glencore 5. jula pismeno obavijestio o promjeni stajališta što je danas na sastanku potvrđeno.

 

- Po mom mišljenju oni su se povukli iz pregovora i krajnje neprofesionalno su iznijeli svoje stavove kojim se vraćaju korak unazad - rekao je Džindić.


Istakao je da će Vlada FBiH i dalje pružati podršku radnicima Aluminija u skladu sa svojim udjelom u vlasništvu od 44 posto.

 

- Vlada nastavlja pregovore sa svim potencijalnim investitorima a jutros smo dobili i pismo namjere od kompanije Manna World Holding Trust u kojem traže sastanak s delegacijom Vlade FBiH - naveo je Džindić i dodao da ukoliko ne pronađu strateškog partnera Aluminiju slijedi stečaj.

 

Generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža kazao je da ne zna šta će se sutra desiti s tom kompanijom i pozvao zainteresovane predstavnike medija da dođu u Aluminij i direktno svjedoče razvoju situacije.

 

- Kontrolisano gašenje Aluminija traje najmanje dva mjeseca i koštalo bi 42 miliona KM, što nema ko da finansira. Po scenariju koji je jedino moguć doći će do naglog isključenja električne energije kada nastupi prvi minut srijede, 10. jula - precizirao je Pandža.

 

(FENA/md)

 

BLIN
KOMENTARI