'KARTU U JEDNOM PRAVCU, MOLIM'

Iz Bileće svi bježe, samo spomenik Draži ostaje: Na fabrikama katanci, ulice sablasno puste, vrijeme je stalo... Postapokalipsa!

Nedjeljni magazin 07.07.19, 13:27h

Iz Bileće svi bježe, samo spomenik Draži ostaje: Na fabrikama katanci, ulice sablasno puste, vrijeme je stalo... Postapokalipsa!
Geografski okružena jednim od najpustijih podneblja ove zemlje, skoro pa odsječenog od ostatka svijeta, Bileća danas opstaje doslovno priključena na vještačko disanje

 

 

Izvor: Al Jazeera Balkans

Piše: Mirza Imamović

 

Opština Bileća već duže vrijeme na svom računu bilježi strmoglave minuse. Finansijska blokada brutalno je poklopila ovaj polako izumirući gradić, smješten tik uz granicu s Crnom Gorom, na krajnjem jugoistoku Bosne i Hercegovine.

 

Geografski okružena jednim od najpustijih podneblja ove zemlje, skoro pa odsječenog od ostatka svijeta, Bileća danas opstaje doslovno priključena na vještačko disanje.

 

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, broji tek nekih 10.000 stanovnika, čiji se broj svakim danom rapidno smanjuje. Etnički skoro potpuno monolitna, zapostavljene i ruševne infrastrukture, ova opština u bh. entitetu Republika Srpska preživljava oslanjajući se isključivo na obradu i prodaju kamena. Na crno, dakako.

 

Sve i jedna prijeratna fabrika katancima je zaključana u nekom prošlom vremenu. Nekadašnja kasarna Jugoslavenske narodne armije, uz koju je ovaj grad stasavao, danas podsjeća na postapokaliptično zdanje. Sunce ovdje odavno ne rađa bolji dan.

 

Bileća

 

'Jednosmjernu, molit ću'


Uspjehom se u Bileći smatra kupovina autobuske karte u jednom smjeru i odlazak u odabranu destinaciju budućnosti. To i ne čudi s obzirom da je za lokalnu administraciju od krucijalnog značaja bavljenje revizionističkim neimarstvom. U gradu koji tokom dana djeluje sablasno preko noći je nikao nakićeni spomenik utjelovitelju četničke ideologije, ratnom zločincu Dragoljubu - Draži Mihailoviću.

 

I tako, posmatra jedan od očeva domaćeg izdajništva i oličenje kolaboracionizma iz Drugog svjetskog rata privredno dotučenu i demografski posrnulu Bileću. Pored njega na svom putu bez povratka prolaze deseci mladih Bilećanki i Bilećaka. Osmjehuje im se "mitski junak" dok tegobno vuku svoje prenatrpane kofere, u koje uguraše uspomene, djetinjstvo, prekinutu mladost.

 

U samom centru grada stoluje "Park Ravnogorskog četničkog pokreta". Drsko je odatle deložirao Park narodnih heroja, izmješten bagerima i kranovima nekih stotinu metara dalje. Partizani, koji su, nakon žestokih okršaja s lokalnim četničkim garnizonom 1944. godine vratili slobodarski duh u Bileću, danas defanzivno i odbačeno gledaju na paradoksalna zbivanja.

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI