BRUTALNI ODGOVOR NA OPTUŽBE O NEPLAĆANJU VODE

Iz 'Hotela Ilidža' tvrde: Iza Konakovićeve hajke krije se nešto drugo, ostao nam je dužan 200.000 KM, tražio je ličnu proviziju!

Hronika 05.07.19, 18:47h

Iz 'Hotela Ilidža' tvrde: Iza Konakovićeve hajke krije se nešto drugo, ostao nam je dužan 200.000 KM, tražio je ličnu proviziju!
Za vrijeme mandata gospodina Konakovića na mjestu predsjednika KS BiH, KS je ostao dužan Hotelima Ilidža cca 200.000 KM. Isplatu tog iznosa gospodin Konaković je uslovljavao nezakonitom isplatom njegove lične provizije, što su Hoteli Ilidža odbili, tvrdi se u saopštenju Hotela Ilidža

 

 


Povodom ranijih medijskih natpisa i optužbi od strane vlasti u Kantonu Sarajevo, tačnije predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, da Hoteli Ilidža ne plaćaju vodu koju troše, iz ove firme stiglo je saopštenje za javnost.

 


U njemu se, između ostalog, navodi sljedeće:    

 

"Hoteli Ilidža d.d. Sarajevu priključeni su na centralnu vodovodnu mrežu VIK-a. Međutim u toku 2017. godine dolazilo je, i to u vrijeme, turističke sezone, do redukcija vode, a što je prouzročilo ogromnu materijalnu štetu u vidu gubitka prihoda u iznosu od 1.540.371, 66 KM u koji nije uračunat PDV, pa je lako izračunati da je država izgubila iznos od 261.863,182 KM na ime PDV-a.


Iz navedenih razloga Hoteli Ilidža d.d. Sarajevu bili su prinuđeni pronaći alternativno rješenje, kako i dalje ne bi trpili gubitke. Ali, to rješenje nije bilo prtuzakonito. Naprotiv, hoteli Ilidža su obezbijedili pravnosnažnu urbanističku saglasnost, izvedbene projekte, elaborate i svu drugu neophodnu dokumentaciju u cilju korištenja podzemnih pitkih voda.


Javno preduzeće "ViK" ne poduzima apsolutno ništa, čak i kad ima odobrena sredstva, na koja se plaćaju kamate, da rekonstruiše i pravilno održava postojeću vodovodnu mrežu, a posebno da ulaže u proširenje i poboljšanje postojeće mreže,  navode iz Hotela Ilidža.

 

Dalje u saopštenju ističu da "hoteli Ilidža stoje na raspolaganju resornom ministarstvu, Vladi KS, ViK-u i inspekcijama za dostavljanej svih relevantnih informacija i dokumentacije na osnovu koje će se lako zaključiti da Hoteli Ilidža ne nanose nikakvu štetu ni ViK-u, ni KS, nego da se u hajci Predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, koju prate mediji, radi o nečemu sasvim drugom.


Za vrijeme mandata gospodina Konakovića na mjestu predsjednika KS BiH, KS je ostao dužan Hotelima Ilidža cca 200.000 KM. Isplatu tog iznosa gospodin Konaković je uslovljavao nezakonitom isplatom njegove lične provizije, što su Hoteli Ilidža odbili", tvrdi se u saopštenju Hotela Ilidža.

 

Ostale detalje pisma donovi N1 i možete ih pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI