Okončani trodnevni mukotrpni pregovori

Prvi put žene na visokim pozicijama EU institucija: Prekinuta 60 - godišnja dominacija muškaraca

Front 02.07.19, 20:48h

Prvi put žene na visokim pozicijama EU institucija: Prekinuta 60 - godišnja dominacija muškaraca
Von der Leyen, ginekologinja koja se tek u svojim 40-im počela baviti politikom, redovno je na ispitivanjima javnog mnijenja u Njemačkoj jedna od najpopularnijih političarki

 

Dvije žene su dobile podršku lidera Evropske unije da budu na čelu Evropske komisije i Evropske centralne banke, prekidajući 60-godišnju dominaciju muškaraca u vrhovnim institucijama. 

 

Nakon trodnevnih mukotrpnih pregovora, njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen dobila je podršku čelnika država da zamijeni Jean-Claude Junckera kao predsjednika Komisije u Briselu, piše britanski Guardian. 

 

A francuska direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde preselit će se u Frankfurt da preuzeme dužnost od Marija Draghija kao prva žena predsjednica Evropske centralne banke. 

 

Šezdesetogodišnja Von der Leyen, koja tečno govori engleski i francuski i koja je studirala na London School of Economics prije nego što je počela studirati medicinu, sada je kandidatkinja za predsjednicu Evropske komisije. Ona će postati prva žena predsjednica izvršnog ogranka vlasti u Evropskoj uniji ako dobije podršku većine parlamentaraca. 

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio ju je nakon što su Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Italija odbile kandidaturu bivšeg holandskog ministra vanjskih poslova Fransa Timmermansa zbog njegovg prethodnog kritikovanja populističkih vlada koje nisu uspjele zaštititi nezavisnost pravosuđa. 

 

Von der Leyen, ginekologinja koja se tek u svojim 40-im počela baviti politikom, redovno je na ispitivanjima javnog mnijenja u Njemačkoj jedna od najpopularnijih političarki. 

 

Ona je majka sedmoro djece i uvela je velike promjene što se tiče porodiljskih benefita u Njemačkoj. 

 

(FENA//mr)

BLIN
KOMENTARI