predali i više od sto potpisa građana

Grupa 'Pravda za Davida' pisala Inzku: Evo šta traže od visokog predstavnika u BiH

Hronika 02.07.19, 16:18h

Grupa 'Pravda za Davida' pisala Inzku: Evo šta traže od visokog predstavnika u BiH
Kako kažu, nadaju se konkretnom odgovoru i zaštiti visokog predstavnika u BiH

 

Predstavnici grupe "Pravda za Davida" posjetili su danas banjalučku kancelariju Visokog predstavnika u BiH, gdje su predali molbu za odgovore na dva pitanja, ali i zatražili zaštitu. 

 

Oni od Valentina Inzka traže, kako je saopćeno, sljedeće informacije - da li je za proteklih 15 mjeseci, od kada se svjetska javnost intenzivno i na nivou najpoznatijih medija bavi nezakonitom represijom državnog aparata nad "Pravdom za Davida", kao zajednicom i pojedinačno, preduzeo bilo kakve mjere ili radnje "suzbijanja protivpravnog napada, te zaštite napadnutog civilnog stanovništva i društva uopšte"? 

 

Namjerava li, pitaju visokog predstavnika u BiH, u narednom periodu preduzeti mjere i radnje u domenu svojih ovlaštenja na planu zaštite civilnog stanovništva, sprečavanja, navode, aktuelne nezakonite represije u očiglednoj kriminalnoj namjeri produkovanja "prisilnog nestanka" civilne zajednice "Pravda za Davida" kao takve, odnosno nezakonitosti zabranjenih Ustavom BiH i Konvencijom protiv torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja (1984)? 

 

Također su predali i više od 100 potpisa građana koji, kako tvrde u saopćenju, trpe posljedice vlasti "samo zbog toga što podržavaju porodicu Dragičević u borbi za istinu o stradanju njihovog sina Davida". 

 

- Gospodine Inzko, na raspolaganju imate pravne instrumente i u mogućnosti ste da zabranite radnje protivpravnog napada na nas, da smjenama i zabranama spriječite pojedince u teškim zloupotrebama državno-represivnog aparata protiv civilnog stanovništva, pa sve do traženja međunarodnog političkog reagovanja zbog teških i masovnih kršenja zajamčenih prava i osnovnih ljudskih sloboda - navodi se u molbi. 

 

Grupa "Pravda za Davida" zatražila je i zvanični sastanak sa Inzkom, sa željom da ga detaljno informišu o svim dešavanjima koja se tiču ove neformalne grupe građana. Kako kažu, nadaju se konkretnom odgovoru i zaštiti visokog predstavnika u BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI