Stižu brojni autori iz regije i svijeta

Od 3. do 7. jula u Sarajevu 4. međunarodni festival književnosti Bookstan

Kultura 02.07.19, 14:10h

Od 3. do 7. jula  u Sarajevu 4. međunarodni festival književnosti Bookstan
Kao dio programa Bookstana, večeras će u galeriji "Zvono" biti otvorena izložba radova oficijelnog fotografa festivala Milomira Kovačevića Strašnog iz njegovog proširenog ciklusa "Sarajevo u srcu Pariza"

 

Međunarodni festival književnosti Bookstan, četvrti po redu, bit će održan od 3. do 7. jula u Sarajevu, u organizaciji Izdavačke kuće "Buybook".

 

Dan uoči manifestacije, na pres-konferenciji je najavljeno da će u naredna četiri dana ugostiti brojne međunarodne autore iz regije i šire.

 

Glasnogovornica Kristina Ljevak je navela da će sutrašnje otvaranje festivala uvečer u Kinu Meeting Pont proteći u novom festivalskom formatu "Razgovor u Sarajevu" s književnikom Kaderom Abdolahom kao gostom.

 

Razgovor s njim će voditi Chris Keulemans, dok će Ljevak razgovarati prethodno u istom prostoru s predstavnikom savremene bosanskohercegovačke književnosti Namikom Kabilom povodom njegovog romana "Isijavanje".

 

Za sutrašnji dan je glasnogovornica najavila i razgovor s makedonskom autoricom Rumenom Bužarovskom povodom njene nove knjige o nesretnoj tranziciji na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Ljevak je najavila i okrugli sto "Građanin/ka svijeta" među čijim će učesnicima biti Bekim Sejranović.

 

Učešće brojnih drugih književnih autora iz regije i šire najavila je glasnogovornica za naredna četiri festivalska dana.

 

Književni kritičar Vladimir Arsenić se također obratio na pres-konferenciji i najavio da će on voditi  radionicu namijenjenu mladim književnim kritičarima iz regije. Ovogodišnja tema će biti književna kolumna, a učesnici će biti, po Arsenićevim riječima, nevjerovatno talentovani i zainteresirani mladi ljudi.

 

Važno je da Bookstan ima takav dio programa, smatra on, zbog pomanjkanja književne kritike.

 

Kao dio programa Bookstana, večeras će u galeriji "Zvono" biti otvorena izložba radova oficijelnog fotografa festivala Milomira Kovačevića Strašnog iz njegovog proširenog ciklusa "Sarajevo u srcu Pariza".

 

Kovačević je objektivom zabilježio predmete, kućne potrepštine i druge "sitnice" emotivne vrijednosti, koje su u Pariz ponijele Sarajlije nastanjene tamo usljed proteklog rata ili drugim povodom. Tako će kroz ovu izložbu biti ispričana priča o Sarajevu u srcu Pariza.

 

U Galeriji "Brodac" večeras će biti otvorena izložba "Bogumili" Rudolfa Kutzlija, švicarskog umjetnika i historičara umjetnosti. Bit će izloženo njegovih 20 crteža motiva sa stećaka jugoistoka Evrope.

 

Dio ovogodišnjih programa Bookstana bit će realiziran i u Buybooku čiji direktor i osnivač Bookstana Damir Uzunović, također učesnik današnje pres-konferencije, najavljuje zanimljiv sadržaj festivala.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI