Ako vam se žuri

Za ovu dijetu kažu da je najzdraviji način da za samo 14 dana smršamo sedam do 10 kilograma?

Lifestyle 02.07.19, 13:40h

Za ovu dijetu kažu da je najzdraviji način da za samo 14 dana smršamo sedam do 10 kilograma?
Kada završite s dijetom čišćenje organizma se nastavlja još nekoliko dana, pa nemojte odmah "trčati" na vagu, pričekajte još 3-4 dana da vidite konačne rezultate

 

Brza dijeta s heljdom je sve što vam treba ako se želite na brzinu uvući u kupaći kostim i riješiti se par kilograma viška (pod uslovom da možete preživjeti dvije sedmice na ovoj žitarici).

 

U usporedbi s drugim žitaricama heljda je niskokaloričan, dijetski proizvod, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, željeza, magnezija, kalija, fosfora, joda, vitamina B1 i B6. Poslije dvije sedmice provođenja dijete s heljdom mogu se izgubiti od 7 do 10 kilograma i ujedno pošteno očistiti organizam.

 

Nutricionisti se vjerovatno krste kad pročitaju ili čuju ovako nešto, ali mnogi koji su je isprobali, kažu da djeluje i da je idealna baš za ovo toplo vrijeme kad ionako nemamo velik apetit, a tijelo traži puno tekućine. Pa, ako vam vaše zdravstveno stanje to dozvoljava, a pogled u ogledalo vas već odavno baš ne veseli, možda je ovo rješenje za vas. Ipak, ne zaboravite kako je za zdravo mršanje i zdravlje općenito u svoju svakodnevicu neophodno uključiti i malo fizičke aktivnosti, piše Gloria.

 

heljda

 

PRIPREMA HELJDE

 

Uvečer proprženu heljdu u zrnu zalijte nezasoljenom kipućom vodom, ocijedite i ponovo zalijte kipućom vodom (tek toliko da je pokrije), poklopite i ostavite preko noći. Ujutro je spremna za upotrebu. Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, već prema apetitu.

 

JELOVNIK DIJETE

 

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, ali bez začina, umaka i soli (dozvoljen je jedino soja sos).

 

U toku dana popijte 1 litru kefira (1% - 1,6% m.m.) i pijte najmanje 1,5 litru vode.

 

Dozvoljena je i kafa, ali ne više od dvije šoljice dnevno, bez šećera.

 

Također, poželjno je da četiri sata prije odlaska na spavanje završite s posljednjim obrokom.

 

U toku dana možete uzimati voće i povrće (jabuke, narandže, kupus salatu, zeleno povrće, suhe šljive, kašiku meda). Možete jesti pirjano zeleno povrće - špinat, brokulu, kelj, prokulice, grašak, ali bez soli i drugih začina.

 

Ako je vjerovati onima koji su je isprobali - heljdina dijeta nije gladovanje, tako da ne biste trebali imati osjećaj gladi.

 

Kada završite s dijetom čišćenje organizma se nastavlja još nekoliko dana, pa nemojte odmah "trčati" na vagu, pričekajte još 3-4 dana da vidite konačne rezultate.

 

DOBRO JE ZNATI!

 

Ako je heljda često na vašem tanjuru i redovno je koristite, ipak biste trebali paziti na način na koji je pripremate. Naime, najbolje je ostaviti je u vodi preko noći, u suprotom ona zadržava fitinsku kiselinu koja u velikim količinama može štetno djelovati na organizam.

 

Heljdino brašno je, pak, zbog procesa fermentacije lišeno ove kiseline, pa ga možete upotrebljavati bez straha - ali ne u ovoj dijeti.

 

(Gloria.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI