OD 2. DO 6. JULA U GALERIJI ZVONO

Sarajevo u srcu Pariza: Najintimnija izložba Milomira Kovačevića Strašnog ponovo pred sarajevskom publikom

Kultura 02.07.19, 09:29h

Sarajevo u srcu Pariza: Najintimnija izložba Milomira Kovačevića Strašnog ponovo pred sarajevskom publikom
Projekat "Sarajevo u srcu Pariza" nastao je nakon što je autor, koji dugo godina živi i radi u Parizu, kontaktirao sugrađane iz Sarajeva koji žive u ovom gradu i okolini i zamolio ih da mu pokažu predmet koji su ponijeli sa sobom iz Sarajeva... Nešto što su ponijeli sa sobom kao najdražu uspomenu, kada su napustili rodno Sarajevo

 

Večeras u 21 sat, u sarajevskoj galetriji Zvono, bit će upriličeno otvaranje izložbe svjetski poznatog bh. fotografa MIlomira Kovačevića Strašnog.


Riječ je o jednoj od njegovih najvažnijih i najintimnijih izložbi pod nazivom "Sarajevo u srcu Pariza", tačnije o njenoj priširenoj verziji koja će biti predstavljena sarajevskoj publici.


Projekat "Sarajevo u srcu Pariza" nastao je nakon što je autor, koji dugo godina živi i radi u Parizu, kontaktirao sugrađane iz Sarajeva koji žive u ovom gradu i okolini i zamolio ih da mu pokažu predmet koji su ponijeli sa sobom iz Sarajeva... Nešto što su ponijeli sa sobom kao najdražu uspomenu, kada su napustili rodno Sarajevo.


Milomir Kobačević Strašni fotografisao je te predmete, a ispod svake fotografije vlasnik jr napisao šta mu taj premet znači i zašto mu je to najdraža uspomena.


Tako su nastale priče o predmetima koji su za njihove vlasnike puno više od toga - oni su za njih kuća, dvorište, park u kojem su odrastali, prve ljubavi, sjećanje na lijepe stvari, drage ljude...

 

sarajevo-u-srcu-pariza-izlozba-strasni


Sam autor o ovoj izložbi svojevremeno je rekao:


“Projekat za izložbu “Sarajevo u srcu Pariza” je dugo sazrijevao u meni. Od početka sam znao da se ne može realizovati bez učešća svih onih koji su činili dio Sarajeva i koji su se, iz različitih razloga i na razne načine, našli danas u Parizu.

Polazeći od tog saznanja, ideja da fotografišem predmet koji svakog od učesnika veže za Sarajevo se jednostavno nametnula sama od sebe.

Jer, čega može biti dražeg ljudskom biću od predmeta koji ga podsjeća na prošlost, na grad u kojem je odrastao, na porodicu ili neki nezaboravni trenutak?

Mlin za kafu, iz turskog ili austrougarskog perioda, dječje cipelice, prva igračka od drveta, kutija za nakit naslijeđena od bake, porodične fotografije, sehara, jastučić, registracijska tablica, rukavice, lula, školski spomenar, privjesak za ključeve, sve su to samo neki od predmeta koji čine dio ove izložbe.”

 

Izložba "Sarajevo u srcu Pariza" bit će otvorena do 6. jula, a realizuje se kao uvertira u ovogodišnji (četvrti po redu) Intrnacionalni festival književnosti Bookstan, koji se od 3. do 6. jula održava u glavnom gradu BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI