Na današnjoj sjednici

PSBiH: Poslanici traže podnošenje ostavke VSTV-a

Front 26.06.19, 18:28h

PSBiH: Poslanici traže podnošenje ostavke VSTV-a
Usvojeno je više zaključaka koje su tokom diskusije o ovoj temi predložili poslanici, među kojima je i zaključak kojim se traži podnošenje ostavke cjelokupnog VSTV-a te da se po hitnoj proceduri u PSBiH dostave izmjene i dopune zakona o VSTV-u

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici primio k znanju Informaciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona. 

 

Većina zaključaka koje su poslanici predlagali tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda nije dobila potrebnu entitetsku većinu iz Republike Srpske te će biti upućeni Kolegiju Doma na usaglašavanje.  

 

Predstavnički dom PSBiH nije primio k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2018. godinu, koji je razmatran u sklopu rasprave o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije. 

 

Niti jedan poslanik nije bio „za“ izvještaj, 22 su bila protiv, a šest poslanika je bilo suzdržano.    

 

Usvojeno je više zaključaka koje su tokom diskusije o ovoj temi predložili poslanici, među kojima je i zaključak kojim se traži podnošenje ostavke cjelokupnog VSTV-a te da se po hitnoj proceduri u PSBiH dostave izmjene i dopune zakona o VSTV-u. 

 

Između ostalog, usvojen je i zaključak kojim se predlaže osnivanje privremene istražne komisije ovog doma koja će istražiti aktuelno stanje u pravosudnim institucijama BiH. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI