FOTO/ 'Samo sam pitala - kako je moja beba...'

Kako su ljekari KCUS-a spasili živote Mele Bajrambašić i njenog novorođenčeta: Majci su morali amputirati nogu, ali...

Hronika 25.06.19, 19:10h

Kako su ljekari KCUS-a spasili živote Mele Bajrambašić i njenog novorođenčeta: Majci su morali amputirati nogu, ali...
Moja velika želja bila je da postanem majka. Kad su mi rekli da sam životno ugrožena, da ću ostati bez noge te da je neizvijesno da li ću uopće preživjeti, samo sam pitala kako je moja beba, priča pacijentica Mela Bajrambašić

 

Multidisciplinarnim pristupom nekoliko hirurških timova, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) spašene su Mela Bajrambašić i njena beba.

 

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a pacijentici je, neposredno nakon carskog reza, urađena visoka amputacija desne noge i rekonstrukcija disekcije aorte. Nakon hirurških zahvata, majka i beba su dobro i ubrzo se očekuje da će biti pušteni kući.  

 

Pacijentica je primljena na Kliniku za ginekologiju KCUS-a 12. juna 2019. godine sa jakim bolovima u desnoj nozi. Ginekolozi su uradili hitni pregled trudnice i ustanovili da je beba ugrožena. Urađena je hitna operacija da bi se dijete pokušalo spasiti. Munjevitom akcijom iskusnog ginekološkog tima to je i urađeno.

 

- U interesu, majke i djeteta, odlučili smo uraditi hitni carski rez. Bebu smo odmah prebacili na Kliniku za pedijatriju, a u konsultaciji sa vaskularnim hirurgom pacijenticu smo hitno prebacili radi daljeg zbrinjavanja u zgradu CMB-a KCUS-a. Izražavam ogromno zadovoljstvo i čestitam svim timovima ljekara i sestara KCUS - navela je direktorica discipline za ginekologiju i porodiljstvo doc. dr. Fatima Gavrankapetanović - Smailbegović.

 

Borbu za život bebe preuzela je ekipa s Odjela neonatologije Klinike za pedijatriju. Oni su, osim reanimacionih mjera, bebu uveli u induciranu komu i hipotermiju u trajanju od 72 sata. Istovremeno se nastavlja borba za život majke.

 

Po riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju doc. dr. Nermira Granova, nakon prijema pacijentice multimodalna dijagnostika je pokazala da se radi o rascijepljenu i raslojavanju aorte cijelom dužinom.

 

mela-bajrambasic-kcus

 

Dodatnim analizama je utvrđeno da je desna noga uslijed produžene ishemije nepovratno oštećena, te da iz tkiva desne noge izlaze produkti koji dodatno otežavaju funkciju, već ugroženih, vitalnih organa.

 

- Bilo je teško donijeti odluku o modalitetu i algoritmu daljnjeg toka liječenja jer u literaturi ne postoje opisi niti smjernice za takvo iznimno rijetka stanja. Još teže je bilo izaći pred mladu osobu i reći joj da moramo prvo uraditi visoku amputaciju desne noge, potom neizvjesnu operaciju gdje su, s obzirom na cjelokupnu situaciju, minimalne šanse za preživljavanje. Nakon amputacije desnog ekstremiteta pristupili smo operativnom zahvatu na aorti. Situaciju je dodatno usložnjavala činjenica da je rascjep počeo u samom korjenu aorte te da je, između ostalog, zahvatio i lijevu koronarnu arteriju koja najvećim dijelom ishranjuje srce. Uspjeli smo rekonstruirati i reparirati aortu, te najvećim dijelom sanirati posljedice uzrokovane disekcijom aorte. Dan poslije operacije pacijentica se probudila. Već treći dan se i kretala, uz pomoć naših fizioterapeuta na odjelu - rekao je doc. Granov.

 

Istaknuo je da je disekcija aorte hitno stanje u kardiohirurgiji, s velikom stopom smrtnosti. Prema literaturi, 24 posto pacijenata ne dočeka operativni zahvat, a operatvni mortalitet je 45 posto.

 

- Ovo je standardizovana operativna tehnika koja se izvodi na našoj klinici. Međutim, ovo je izniman slučaj zbog scenarija. Istovremeno se dešava najgora noćna mora ginekologu, neonatologu i kardiovaskularnom hirurgu. Uprkos multipliciranom riziku i nepovoljnoj prognozi, samo simultani multidisciplinarni pristup vrhunske kvalitete može polučiti dobar rezultat u takvim situacijama, te spasiti dva života - poručio je doc. dr. Granov.

 

Pacijentica Mela Bajrambašić iz Sarajeva trenutno je na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju, gdje se oporavlja.

 

- Moja velika želja bila je da postanem majka. Kad su mi rekli da sam životno ugrožena, da ću ostati bez noge te da je neizvijesno da li ću uopće preživjeti, samo sam pitala kako je moja beba. Doktor Granov mi je pokazao sliku mog sina, kojem sam dala ime Dani. Znala sam od početka šta se dešava, ali sam vjerovala svim doktorima, koji su bili u medicinskim timovima. Doktor Granov je moj anđeo čuvar, ali i svi ostali su fenomenalni. Osoblje me pazi kao da sam im neko najmiliji. To je fascinantno kako funkcioniše KCUS, kako svi rade, a čula sam drugačiju priču. Zahvaljući KCUS moje dijete i ja smo živi. Veliko im hvala, još jednom - istakla je pacijentica Bajrambašić.    

 

mela-bajrmbasic-sa-bebom-i-dr-granovom

 

Kako kaže generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović, takvi zahvati se samo mogu realizovati u vrhunskim medicinskim centrima u koje, već tri i po godine, spada i KCUS.

 

- Sretna sam što su majka i beba preživjeli jer su bili u životnoj opasnosti zbog pucanje aorte. To je veliki uspjeh za sve nas u KCUS-. Najvažnije je što će majka i beba uskoro biti pušteni kući. Taj slučaj je pokazatelj kako KCUS timski odlično funkcioniše. Dokazali smo da imamo medicinske timove koji mogu odgovoriti svim kompleksnim operativnim zahvatima. Uradili smo ogromne pomake u pogledu unapređenja kardiovaskularne hirurgije. Pokazali smo kako treba funkcionisati, u izuzetno teškoj situaciji. Sve zdravstvene ustanove trebalo bi da prate trend pozitivnih promjena, koje uspješno provodimo u KCUS-u. Borba protiv korupcije, transparentnost u nabavkama i radu, kupovina nove opreme, popravljanje uslova boravka bolesnika, ali i uslova rada, neosporno donose najbolje rezultate u svim sferama - izjavila je prof.dr.Izetbegović, saopćio je Press KCUS-a.   

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI