IZA KULISA KONKURSA ZA IZBOR DIREKTORA

Koga guraju Konaković i DF na TVSA: Hoće li Naša stranka zbog ovog kandidata 'otpisati' Kristinu Ljevak?!

Front 25.06.19, 15:05h

Koga guraju Konaković i DF na TVSA: Hoće li Naša stranka zbog ovog kandidata 'otpisati' Kristinu Ljevak?!
Hoće li ponovo politika zgaziti struku? Šta se krije iza prašine koja se diže oko konkusa za izbor rukovodilaca TVSA?

 

 

 

 

Tek što je stupila na poziciju v.d. direktorice Televizije Sarajevo (TVSA), već je odjeknula vijest da Kristina Ljevak neće biti izabrana na čelo ove tv kuće! Informaciju je objavio Avaz uz pojašnjenje da je nakon odlaska bivše direktorice Edine Fazlagić, javnost navodno negativno reagirala na imenovanje Ljevak.


Međutim, ova priča ima posve drugu pozadinu...


Konkurs za izbor direktora TVSA, te za izvršnog direktora za program i produkcije raspisan je u zakonski predviđenom roku. Imena kandidata koji su se prijavili još nisu poznata, no prema informacijama DEPO Portala, Kristina Ljevak je po dolasku na mjesto v.d. direktorice postavila određene uvjete pod kojim je spremna preuzeti rukovodeću funkciju i razvijati ovu kantonalnu televiziju.


Od tih uvjeta zavisi i njeno konkurisanje na ovu poziciju.


Podsjećamo, u izjavi za DEPO Portal Ljevak je nedavno pojasnila kako vidi budući program TVSA


- Svjesna sam izazova i odgovornosti, ali i spremna da se sa njima na najprofesionalniji način nosim, vjerujući da sa timom posvećenih profesionalaca mogu kreirati program kakav je nekada bio u toj kući i koji podrazumijeva gradsku televiziju kao servis na usluzi građanima i građankama Kantona Sarajevo, a ne bilo čijim ličnim ili političkim interesima. Vjerujem da se uz minimalna sredstva i puno volje mogu napraviti promjene, te računam na vlastiti socijalni kapital s kojim dolazim i na ljude koji će mi biti saveznici na tom putu. Ovo doživljavam i kao potvrdu da pažljivi profesionalni izbori ipak imaju smisla i da još uvijek postoje oni koji donose procjenu na nivou struke a ne podobnosti.


No, stvari u praksi i bh. stvarnosti, očito, funkcionišu prema drugačijim aršinima. Prema informacijama do kojih je došao DEPO Portal iz izvora bliskih Televiziji Sarajevo, problem je nastao zbog insistiranja članova Demokratske fronte i Konakovićevog Naroda i pravde, koji sjede u Upravnom odboru TVSA, da na poziciju izvršnog direktora ultimativno bude imenovan Haris Dučić.         

 

haris-ducic


S obzirom da je Kristina Ljevak i ranije isticala da će primarno insistirati "na timu profesionalaca, bez ličnih i političkih interesa", suprotstavila se ovakvoj vrsti odlučivanja i guranju Konakovićevog "igrača" na navedenu poziciju.


Tim povodom kratko je prokomentarisala na svom FB profilu:

    
- Nadzorni odbor imenuje generalnog direktora i izvršne direktore. To ko će biti izvršni direktor/ica ne može biti moje pravo izbora po profesionalnoj dužnosti. Ali to sa kim ću eventualno (ne) raditi isključivo može biti moja moralna odluka. A ona će, kao i do sada, biti baš moralna.


Portal Faktor navodi i da je Konaković još prošle godine, prema pričama koje kruže po TVSA, dao obećanje Dučiću da će biti postavljen na poziciju izvršnog direktora, te da su usljed novonastale situacije premijer Edin Forto i Naša stranka odlučili da zbog očuvanja mira u "šestočlanoj kući", otpišu Kristinu Ljevak, bez obzira na njeno dugogodišnje novinarsko iskustvo i profesionalno znanje.  


Hoće li tako i biti i hoće li ponovo politika zgaziti struku, ostaje da vidimo!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI