video/ nekima je u državi jako dobro

Ostao bez posla pa uzeo 'bijeli hljeb' u vrijednosti 21 000 KM! Kako se generalni sekretar 'okoristio' nezakonitom odlukom?!

Front 25.06.19, 13:18h

Ostao bez posla pa uzeo 'bijeli hljeb' u vrijednosti 21 000 KM! Kako se generalni sekretar 'okoristio' nezakonitom odlukom?!
„To jeste pravna praznina, ali vi nju morate popuniti. (…) Zašto bi bila time ugrožena njegova prava u odnosu na sve druge generalne sekretare u ovoj državi?“, kaže Zoran Filipović

 

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

Bivši generalni sekretar Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Zoran Filipović nezakonito je naplatio 21.000 maraka „bijelog hljeba“. Iako prema zakonu generalni sekretari nemaju pravo na ovu naknadu, Vijeće im je to omogućilo svojim internim odlukama.

 

Filipović ipak smatra da to nije nezakonito: „Vi pokrenite inicijativu da se utvrdi da je nezakonito (…) i kad Ustavni sud donese odluku, mi ćemo taj novac morati da vratimo“, rekao je Filipović za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

 

zoran-filipovic

 

Budući da se institucije nisu očitovale u vezi sa ovim, novinarka CIN-a je podnijela inicijativu Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti spornih odredbi. U maju ove godine Sud ih je proglasio neustavnim i nezakonitim pa se generalnim sekretarima više ne može isplaćivati „bijeli hljeb“, a postojeća pravila se iz sporne odluke moraju brisati.

 

 

Popunjavanje praznina


Filipović je po isteku mandata generalnog sekretara krajem 2014. godine uzeo „bijeli hljeb“ – šestomjesečnu plaću bez rada. Kaže da mu je novac trebao jer je ostao bez posla, a imao je kredit i porodicu u kojoj niko nije radio.

 

Iako Zakon o radnim odnosima u državnim organima RS-a nije predvidio ovu naknadu za njegovu poziciju, Vijeće mu je isplatilo polugodišnju plaću u ukupnom iznosu od 21.000 KM, oslanjajući se na svoju odluku.

 

Ona je sekretarima dala status izabranog lica kakav imaju i delegati, a donijela ju je Administrativna komisija Vijeća naroda. U odluci su bila propisana njihova prava na različite naknade, među kojima je i pravo na „bijeli hljeb“.

 

Međutim, Zakon predviđa da ovu privilegiju imaju predsjednik entiteta, poslanici te svi koje bira i imenuje Narodna skupština RS-a. S obzirom na to da generalnog sekretara bira Vijeće naroda, oni koji obavljaju ovu funkciju ne mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“.

 

Odluku je napisao tadašnji generalni sekretar Vijeća Mirko Stevanović 2007. godine. Potpisala ju je tadašnja predsjednica Komisije Senija Kapetanović koja kaže da se pri donošenju Odluke između članova Komisije i Stevanovića vodila rasprava o statusu sekretara.

 

„Svi su povjerovali tom njegovom uvjerenju, tom njegovom ubjeđivanju da je on izabrano lice i tako je utvrđeno“, prisjeća se ona.

 

Za prethodnih 12 godina Odluka je imala najmanje toliko izmjena ili novih verzija. Jednom od njih je „bijeli hljeb“ obezbijeđen i za zamjenika generalnog sekretara, iako ga ova institucija nikada nije imala.

 

Stevanović je novinarima CIN-a priznao svoju grešku: „Pa dobro, to je malo bilo neusaglašeno“.

 

On je na poziciji sekretara Vijeća bio osam godina, ali za sebe nije tražio „bijeli hljeb“ već je uz otpremninu otišao u penziju.

 

Svi kasniji generalni sekretari smatraju da im ovo pravo pripada baš kao i njihovim kolegama u Narodnoj skupštini RS-a jer su ove institucije, prema Ustavu RS-a, jednaki organi zakonodavne vlasti. Ali, za razliku od generalnog sekretara Narodne skupštine RS-a, sekretara Vijeća naroda ne imenuje Skupština.

 

„To jeste pravna praznina, ali vi nju morate popuniti. (…) Zašto bi bila time ugrožena njegova prava u odnosu na sve druge generalne sekretare u ovoj državi?“, kaže Zoran Filipović.

 

On je jedini generalni sekretar Vijeća koji je uzeo „bijeli hljeb“. Njegov nasljednik Ranko Karapetrović kaže da nije razmišljao o neusklađenosti propisa kada mu je isplaćivao naknadu.

 

„Imate nešto što je zakon, imate nešto što je praksa, a praksa je bila takva da se ovo radilo godinama. Znači da nije sporno“, kaže za CIN Karapetrović, aktuelni načelnik Općine Laktaši.

 

Ostatak priloga pronađite ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI