Sigurnost djece u saobraćaju

BIHAMK testirao autosjedalice: Četiri modela pala na testu

Auto & Dom 25.06.19, 12:18h

BIHAMK testirao autosjedalice: Četiri modela pala na testu
Preporuka vozačima je da prije kupovine autosjedalice za dijete prikupe što više informacija o dostupnosti proizvoda, uvjere se u njihov kvalitet i provjere kompaktnost potencijalne dječje sjedalice vozilu u kojem bi se ona nalazila, od čega svakako zavisi sigurnost djeteta

 

Od četrdesetak auto-sjedalica različitih veličina, prisutnih na evropskom tržištu, uključujući i naše, njih četiri su dobile loše preporuke, odnosno zaslužile ocjenu - nezadovoljavajuće.

 

Pokazuje to najnovije testiranje koje je sproveo Njemački auto-moto klub, a kojem je partner za BiH bio Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

 

Nezadovoljavajuću ocjenu dobio je model Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base.

 

- U testu frontalnog udara, elementi su se razdvojili, te katapultirali prema naprijed - pojašnjavaju iz BIHAMK-a.

 

Ista ocjena pripala je i modelu Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base, jer se, kako je navedeno, u testu frontalnog sudara integralni pojas odvojio od nosiljke za bebe i lutka je izbačena iz sjedalice, što je rezultiralo lošom ocjenom u domenu frontalnog sudara.

 

Giordani Galaxy 12 takođe, kako se navodi, nije bio uspješan u testu frontalnog udara, a i vezivanje  djeteta  u  sjedalicu  je  komplikovano. Stoga je, kako se navodi, i ova sjedalica takođe morala biti ocijenjena  kao  loša.

 

Neslavno je u testu prošao i model Maxi-Cosi TobiFix, jer sadrži retardant plamena u količini koja prelazi ograničenja navedena u direktivi EU koja se primjenjuje na igračke.

 

Istovremeno, dva modela su ocijenjena sa odličan, 28 modela sa vrlo dobar, a još četiri sa dobar.

 

- Preporuka vozačima je da prije kupovine autosjedalice za dijete prikupe što više informacija o dostupnosti proizvoda, uvjere se u njihov kvalitet i provjere kompaktnost potencijalne dječje sjedalice vozilu u kojem bi se ona nalazila, od čega svakako zavisi sigurnost djeteta - naveli su iz BIHAMK-a.

 

Kako napominju, vozači ne smiju da zaborave koliko je važno korištenje dječje autosjedalice. Čak i ona najlošija je, poručuju, bolja nego nikakva, jer se njenim korištenjem smanjuje mogućnost nastanka teških povreda prilikom saobraćajne nezgode.

 

- Dječja autosjedalica se mora koristiti uvijek i bez izuzetka, pa čak i na najkraćim putovanjima. Statistika je dokazala da se najveći broj saobraćajnih nezgoda upravo dogodi na ulicama u naseljima. Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer u trenutku sudara pri brzini od 50 km/h dijete teško 10 kilograma postaje 'teže' i do 20 puta i više, i teži oko 200 kilograma - ističu iz BIHAMK-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI