VIDEO/ čuveni književnik o Sarajevu i današnjoj BiH

Orhan Pamuk iskreno: Vi ste najmoderniji muslimani, na neki način najviše 'zapadni', sretan sam kada vidim sve ovo...

Kultura 24.06.19, 21:32h

Orhan Pamuk iskreno: Vi ste najmoderniji muslimani, na neki način najviše 'zapadni', sretan sam kada vidim sve ovo...
Jedan od najvećih književnika današnjice u Sarajevu boravi na poziv Izdavačke kuće Buybook, a ovo je njegov ponovni dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine nakon što ga je posjetio u prvim poslijeratnim godinama

 

 

U Dnevniku D Federalne televizije večeras je ekskluzivni gost bio turski i svjetski književnik, nobelovac Orhan Pamuk


Jedan od najvećih književnika današnjice u Sarajevu boravi na poziv Izdavačke kuće Buybook, a ovo je njegov ponovni dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine nakon što ga je posjetio u prvim poslijeratnim godinama.

 

Na početku razgovora prisjetio se tadašnjeg dolaska i uporedio današnje Sarajevo sa gradom kojeg se sjećao neposredno nakon rata.

 

Govoreći o multukularnosti u jednoj državi, u koju i sam vjeruje, Orhan Pamuk je istakao da današnja društva trebaju da sadrže građane različite nacionalnosti, različite etičke pripadnosti, različite jezike...


- Jer, meni to zvuči kao krasna muzika i sretan sam zbog toga što je Saraj-Bosna preživjela i što u njoj postoje moderni muslimani. Bosanska kultura je važna jer ste vi muslimani koji su najmoderniji, na neki način najviše "zapadni muslimani", i sretan sam što sam ovdje i što mogu vidjeti šta se dešava... Ove stvari meni su jako važne, čitav život pišem o borbi između sekularizma i nacionalizma, o slobodi, slobodi govora, poštivanju manjina, o multikulturalizmu... Nekako sam opsjednut tim problemima i kada dođem ovdje, imam osjećaj da poznakem ovo mjesto - rekao je Pamuk.


Kompletan razgovor čuvenog književnika za Dnevnik D pogledajte ovdje.        

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI