Danas hitna vanredna sjednica

Sprema se protest uposlenika Medicinskog fakulteta?

Hronika 21.06.19, 10:20h

Sprema se protest uposlenika Medicinskog fakulteta?
Medicinski fakultet čak je najavljivao otcjepljenje od Univerziteta u Sarajevu i osnivanje „medicinskog univerziteta“

 

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu danas će održati hitnu vanrednu sjednicu nakon što je Skupština KS sa 22 glasa za usvojila autentično tumačenje člana 138. Zakona o visokom obrazovanju KS. Time je onemogućeno da Semra Čavaljuga bude izabrana za dekanesu Medicinskog fakulteta s obzirom da je ranije suspendovana, a onda i razriješena dužnosti dekanese.

 

Kako se navodi u pozivu na sjednicu, prisustvo je obavezno. Izvori Novinske agencije Patria s Medicinskog fakulteta tvrde da će na današnjoj sjednici navodno biti zatraženo od nastavnika i uposlenika fakulteta da izađu na proteste. 

 

„Nakon odluke Skupštine KS nastalo je vanredno stanje na Medicini ali i KCUS-u“, tvrdi izvor Patrije. 

 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je nakon odluke Skupštine KS za NAP da bi Medicinski fakultet trebao dobiti v.d. dekana, a onda da NNV raspiše novi konkurs za izbor dekana. 

 

Narušeni odnosni rukovodstva Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu traju već drugu godinu. Medicinski fakultet čak je najavljivao otcjepljenje od Univerziteta u Sarajevu i osnivanje „medicinskog univerziteta“. 

 

Medicinski fakultet 5. decembra prošle godine organizirao je zasebnu promociju studenata samo tog fakulteta, bojkotirajući zajedničku ceremoniju promocije diplomanata i mangistranata Univerziteta u Sarajevu 1. decembra 2018. godine.   

 

Sa brojnim ljekarima/nastavnicima na Medicinskom fakultetu raskinut je radni odnos jer su napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu iako Zakon ne predviđa da je KCUS jedina nastavna baza fakulteta iz medicinske grupacije. 

 

Ni sudske presude nisu bile dovoljne da se profesori vrate u nastavni proces. Tužilaštvo KS mjesecima već radi na predmetu Medicinski fakultet, a izuzeta je obimna dokumentacija kako s tof fakulteta tako i iz Rektorata UNSA-e, Upravnog odbora UNSA u slučaju Ismet Gavrankapetanović

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI