primili ga komšić i džaferović

Lajčák: Dvije škole pod jednim krovom sramotna praksa

Front 20.06.19, 12:06h

Lajčák: Dvije škole pod jednim krovom sramotna praksa
Informisali su predsjedavajućeg OSCE-a o reformskim procesima u zemlji i strateškim integracionim planovima BiH

 

 

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas predsjedavajućeg OSCE-a i ministra vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčáka. 

 

Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su rad OSCE-a veoma korisnim i zahvalili predsjedavajućem OSCE-a na dugogodišnjoj misiji te međunarodne organizacije u našoj zemlji, te asistenciji koju su njeni službenici pružili u organizovanju više demokratskih izbornih procesa u BiH. 

 

Informisali su predsjedavajućeg OSCE-a o reformskim procesima u zemlji i strateškim integracionim planovima BiH. 

 

Predsjedavajući OSCE-a napomenuo je da u BiH prevashodno dolazi u tom kapacitetu ali da se, kao aktuelni ministar vanjskih poslova Slovačke Republike i bivši visoki predstavnik u BiH, interesuje i za napredak BiH ka evroatlantskim integracijama. 

 

LAJČÁK JE POSEBNO ISTAKAO PITANJE RAZDVAJANJA DJECE NA OSNOVU ETNIČKE PRIPADNOSTI U TZV. DVJEMA ŠKOLAMA POD JEDNIM KROVOM, OCIJENIVŠI TU PRAKSU SRAMOTNOM. 

 

Članovi Predsjedništva BiH su tom prilikom istakli da su upoznati sa zahtjevima đaka i nastavnika tih škola da se izađe iz tog diskriminacionog procesa i izrazili nadu da će OSCE ubuduće imati naglašeniju ulogu u rješavanju konkretno tog problema ali i drugih pitanja segregacije i neravnopravnosti, kao što je, naprimjer, korištenje službenih jezika u BiH na cijeloj teritoriji države. 

 

Razgovarano je i mogućnosti uvođenja tehničkih rješenja u sklopu pilot-projekta za naredne općinske izbore, koji bi trebali smanjiti izborne prevare. 

 

Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI