na prijedlog gorana nezirovića

VSTV odbio diskusiju o saopštenju Tužilaštva BiH

Hronika 20.06.19, 10:37h

VSTV odbio diskusiju o saopštenju Tužilaštva BiH
Prema Neziroviću, ovim aktivnostima se guše slobode medija

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odbilo je prijedlog sudije Gorana Nezirovića da na sjednici raspravi saopštenje Državnog tužilaštva u kojem je najavilo da će “ispitati motive osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa”. 

 

Prije početka drugog dana sjednice VSTV-a, Nezirović je predložio da se razmotri jučerašnje saopštenje Tužilaštva BiH, koje je najavilo da će zbog intenzivnih pritisaka na pravosuđe “ispitati motive osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa”. 

 

Prema Neziroviću, ovim aktivnostima se guše slobode medija. 

 

Prijedlog nije prihvaćen, javio je BIRN BiH. 

 

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao je da je Tužilaštvo BiH nezavisna institucija i da se ne mogu miješati u njihova saopštenja. 

 

Tužilaštvo BiH juče je saopštilo da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, osumnjičenih za primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi. U ovom predmetu Tužilaštvo BiH sumnjiči Aleševića i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje. 

 

U ovom predmetu, kako je navedeno iz Tužilaštva, saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. 

 

Iz Tužilaštva je saopćeno da je formiran predmet zbog pritisaka na rad ove institucije. 

 

“S obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđe Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa, Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet gdje će se, s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sustava”, navodi se u saopćenju. 

 

VSTV je nastavio zasjedanje izborom predsjednika opštinskih sudova. Kandidati za predsjednike sudova u Konjicu, Čapljini i Sanskom Mostu, koji su izabrani u uži krug, izlažu programe rada. 

 

Na današnjoj sjednici VSTV će razmatrati i percepciju javnosti o radu pravosuđa.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI