Bojan Bajić, predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH

Tegeltija nije smio prisustvovati sjednici VSTV-a! On treba biti suspendovan do okončanja istrage

Front 20.06.19, 08:33h

Tegeltija nije smio prisustvovati sjednici VSTV-a! On treba biti suspendovan do okončanja istrage
Tegeltija odbija dati ostavku nakon skandala u kojem se našao, što je izazvalo proteste građana i reakciju međunarodne zajednice

 

Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija ponovo je odbacio optužbe o umiješanosti u korupcijsku aferu, smatrajući da ne treba odstupiti sa dužnosti.

 

Juče je počela trodnevna sjednica VSTV-a na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o aferi "Potkivanje" koja potresa bh. pravosuđe.

 

Predsjednik VSTV-a, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Nermin Alešević podnio protiv više lica, računajući i visokorangirane političare iz Bosne i Hercegovine.

 

Na snimku se vidi da Alešević razgovora sa Tegeltijom u jednom ugostiteljskom objektu, a nakon toga i sa Pandžom koji je od njega tražio novac za Tegeltiju.

 

Predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH Bojan Bajić rekao je za Novinsku agenciju Patria da Tegeltija nije smio prisustvovati jučerašnjoj sjednici VSTV-a, odnosno da je Tegeltija treba biti suspendiran do okončanja istrage o slučaju u kojem je direktno osumnjičeni.  

 

„Vijeće je moralo da pokrene postupak odgovornosti Tegeltije kao predsjednika Vijeća. Odgovornost se pokreće tako što je pet članova Vijeća trebalo zatraži njegovu smjenu. Drugi način je da je sam predsjednik Vijeća trebao formirati ad hoc komisiju koja je trebala istraži ovaj slučaj. Obzirom da je u ovom slučaju osumnjičen sam predsjednik VSTV-a, to znači da je Tegeltija nakon formiranja ad hoc komisije morao biti udaljen iz VSTV-a dok komisija ne istraži slučaj i ne utvrdi konačne činjenice“, rekao je Bajić.

 

„Tegeltija nije imao šta raditi ni na drugim tačkama odlučivanja današnje sjednice VSTV-a. Zapravo, da je ad hoc komisija formirana kao što je trebala biti, Tegeltija sigurno ne bi prisustvovao današnoj sjednici VSTV-a“, dodao je Bajić.

 

Tegeltija je ranije odbacio navode Foruma za etiku i usklađenost u BiH da on mora biti udaljen sa radnog mjesta do okončanja istrage.

 

“Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTV, koja predviđa formiranje ad hoc komisije, a koja je nadležna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dužnosti člana ili predsjednika VSTV i koja može da predloži postupanje po članu 6 stav 3. Zakona o VSTV (prihvatanje ili odbijanje prijedloga za smjenu), je poslovnička odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno najmanje 1/3 članova VSTV (pet članova VSTV) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTV za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTV ima ukupno 15 članova)”, naveo je Tegeltija.

 

Dodao je da, prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTV-a kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTV.

 

Bajić pak objašnjava da Tegeltija pogrešno tumači Član 6, stav 3 Zakona o radu VSTV-a. Navedeni član glasi: „Član 6, stav (3): Odluku kojom člana smjenjuje s dužnosti iz razloga navedenih u stavu 1.tač. (d), (e) i (f) ovog člana, Vijeće donosi na prijedlog najmanje jedne trećine svojih članova ili na prijedlog disciplinske komisije, dvotrećinskom većinom glasova svih članova koji su prisutni i koji glasaju.“

 

„Ovaj rastavni veznik (ili) govori da inicijativu za smjenu mogu pokrenuti ili 1/3 članova ili disciplinska komisija. Dakle, ad hoc komisija jeste alternativa inicijativi za smjenu koju može pokrenuti 1/3 članova i ne mora biti prethodno potpisana inicijativa od 1/3 članova da bi došlo do formiranja ad hoc komisije!“, ocijenio je Bajić.

 

Tegeltija odbija dati ostavku nakon skandala u kojem se našao, što je izazvalo proteste građana i reakciju međunarodne zajednice.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI