svjedočenje koje ledi krv u žilama, a pravde niotkuda

Šerifa je imala samo 27 kad je proživjela silovanja u ratu: Zarobili su nas i mučili, gledale smo klanja...

Hronika 19.06.19, 15:51h

Šerifa je imala samo 27 kad je proživjela silovanja u ratu: Zarobili su nas i mučili, gledale smo klanja...
Šerifa Salihović imala je samo 27 godina kada je, uz 480 žena i djece, proživjela silovanja. Njena kuća se nalazi u Liplju kod Zvornika u kojoj se nalazio logor

 

Žrtve ratne traume i ratnog silovanja s početka devedesetih godina još nisu doživjele pravdu, a počinitelji ratnih silovanja prema svjedočenjima žrtava su i danas na slobodi - rečeno je danas u Tuzli na pres-konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog zlostavljanja. 

 

Šerifa Salihović imala je samo 27 godina kada je, uz 480 žena i djece, proživjela silovanja. Njena kuća se nalazi u Liplju kod Zvornika u kojoj se nalazio logor. 

 

- To je bio pakao. Imala sam četiri kćerke. Svekrva i ja smo bile zarobljene. Sreća je što mi djeca nisu bila zarobljena. Svekrva, Đulza Salihović i ja smo bile zarobljene i mučene. Tu je bilo puno svijeta, gledali smo silovanja i klanja. Nisam nikada dočekala pravdu niti ću je ikada dočekati – rekla je danas Salihović. 

 

I Mirsada Tursinović pred Sudom BiH je svjedočila o onome što je doživjela, o svojoj traumi i ratnom silovanju. Također, pravdu nikada nije dočekala jer se počinitelj silovanja nalazi, kako tvrdi, izvan granica BiH.

 

- Sve što sam uspjela je pogledati majku i brata i vidjela sam njihova blijeda lica. Ipak, nisu mi uspjeli pomoći. Morala sam se popeti na sprat jedne kuće. Počinitelj silovanja mi je samo rekao da se raspremim. Tresla sam se od straha. Odbijala sam ga. Udario me, bacio na ležaj i silovao. Gušeći se u sopstvenim suzama molila sam ga da me ubije. Sa 18 godina obilježena sam žigom srama - rekla je Tursinović, koja se već godinama bori da žene žrtve rata dočekaju pravdu. 

 

Mnogi počinitelji ratnih silovanja danas su na slobodi, a predsjednica udruženja "Vive žene“ iz Tuzle Jasna Zečević smatra da je sistem u BiH po ovom pitanju posebno zakazao.  

 

- Mi u suštini nemamo sistema. Naša država ne funkcionira. Čak se i Njemačka odmah nakon II. Svjetskog rata oporavila, jer je postojao sistem. Mi ovdje, u ovako osjetljivom okruženju, s ljudima koji su pogođeni ratom, pokušavamo napraviti neki sistem u državi koja ne postoji - mišljenje je Zečević.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI