Nezavisna ekspertica UN-a za ljudska prva

Princ Saudijske Arabije treba da bude predmet istrage ubistva novinara Jamala Khashoggija

Hronika 19.06.19, 14:50h

Princ Saudijske Arabije treba da bude predmet istrage ubistva novinara Jamala Khashoggija
Callamard je istaknula "izuzetnu osjetljivost" utvrđivanja krivične odgovornosti princa, kao i Sauda Alqahtanija, visokog savjetnika u Saudijskom kraljevskom sudu, koji nije optužen

 

Nezavisna ekspertica UN-a za ljudska prva koja istražuje ubistvo novinara Jamala Khashoggija u srijedu je preporučila istragu eventualne uloge krunskog princa Mohammeda bin Salmana, pozivajući se na "pouzdane dokaze".

 

Izvještaj na 101 stranici koji je objavila Agnes Callamard o ubistvu Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru prošle godine poziva agencije UN-a i generalnog sekretara Svjetske organizacije Antonija Guterresa da "zahtijevaju" krivičnu istragu.

 

Callamard je istaknula "izuzetnu osjetljivost" utvrđivanja krivične odgovornosti princa, kao i Sauda Alqahtanija, visokog savjetnika u Saudijskom kraljevskom sudu, koji nije optužen.

 

- Nikakvi zaključci nisu doneseni koga da se krivi. Jedini zaključak je da postoje pouzdani dokazi kako bi se pokrenula dodatna istraga odgovarajućih vlasti, da li je dostignut prag krivične odgovornosti - piše Calmard, prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI