proizvod ne odgovara propisima

S tržišta BiH se povlače bomboni 'Kiss me'

Hronika 17.06.19, 15:33h

S tržišta BiH se povlače bomboni 'Kiss me'
U spomenutom proizvodu nalazi se previsok sadržaj boje E 104 (Kvinolin žuta) i nedeklarirana boja E 102 (Tartrazin), s analitičkim rezultatom 44,6 mg/kg - ppm, a najveće dopuštene količine su 30 mg/kg - ppm, navodi se u priopćenju Agencije

 

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izvijestila je u ponedjeljak potrošače da se zbog previsokog sadržaja boje E 104 (Kvinolin žuta) i nedeklarirane boje E 102 (Tartrazin) s tržišta povlače bomboni "Kiss me". 

 

Agencija obavještava potrošače o povlačenju proizvoda Kiss me - obojeni topivi bomboni s okusom limuna, maline i crne ribizle iz Poljske, proizvođača Z.P.C. "NORD" Sp. z o .o., Gościsława 1, 71-706 Szczecin, Poland, s rokom trajanja do 30.3.2020. godine zbog utjecaja na ljudsko zdravlje. 

 

 U spomenutom proizvodu nalazi se previsok sadržaj boje E 104 (Kvinolin žuta) i nedeklarirana boja E 102 (Tartrazin), s analitičkim rezultatom 44,6 mg/kg - ppm, a najveće dopuštene količine su 30 mg/kg - ppm, navodi se u priopćenju Agencije. 

 

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obaviještena da se Bosna i Hercegovina nalazi među zemljama u koje je distribuiran navedeni proizvod koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima i pružanju obavijesti potrošačima o hrani, priopćeno je iz te agencije. 

 

 Sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti proizvoda Agencija je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI