ne podržavaju

Čampara: Palmer i američka ambasada se usprotivili uspostavi rezervnih sastava

Front 17.06.19, 15:15h

Čampara: Palmer i američka ambasada se usprotivili uspostavi rezervnih sastava
Dodao je kako su SAD istakle da će nastaviti pružati svu pomoć i u pitanju migracija, ali i u ostali izazovima koje BiH bude imala

 

Gospodin Palmer i američka ambasada javno su se usprotivili uspostavi rezervnog sastava MUP-a RS i oni to ni na koji način ne podržavaju, kazao je danas federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara - javlja N1.

 

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer, koji od prošle sedmice boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, sastao se danas u Ambasadi SAD-a u Sarajevu s čelnicima policijskih agencija u BiH. Čampara je u izjavi za medije nakon sastanka otkrio glave teme razgovora - migrantska kriza i rezervni sastav policije.

 

"Razgovarali smo o pitanju migracija i dotakli smo se pitanja rezervnog sastava. Poručeno je kako je na bh. vlastima da se nastavi raditi u vezi sa pitanjem migracija. Moram biti iskren i reći kako su se gospodin Palmer i američka ambasada javno usprotivili uspostavi rezervnog sastava MUP-a RS i oni to ni na koji način ne podržavaju. SAD su mnogo sredstava uložile u sigurnosni sektor u BiH i uvjereni su da rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije u BiH", kazao je Čampara.

 

Dodao je kako su SAD istakle da će nastaviti pružati svu pomoć i u pitanju migracija, ali i u ostali izazovima koje BiH bude imala.

 

Jedna od tema sastanka je i bila Granična policija Bosne i Hercegovina i problem kontrole državne granice.

 

"Govorili smo i o problemu nedovoljnog broja graničnih policajaca. Predložio sam da podržimo Graničnu policiju tako što ćemo poslati pripadnike drugih policijskih agencija i smatram da to nije ulaženje u tuđe nadležnosti. Svi se moramo maksimalno uključiti u ovo pitanje", istakao je federalni ministar unutrašnjih poslova.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI