Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora

Dario Delibašić pred Sudom ustvrdio da nije imao ništa sa otmicom: 'Oštećeni se viktimizuje, a mene satanizuju!'

Hronika 17.06.19, 14:55h

Dario Delibašić pred Sudom ustvrdio da nije imao ništa sa otmicom: 'Oštećeni se viktimizuje, a mene satanizuju!'
Ibrišimović je rekao da je u Sloveniji nepravosnažno okončan postupak, te da je Okružni sud u Kopru još 2013. na saslušanje pozvao Delibašića, kao osumnjičenog. Delibašić je šest godina čekao da ga pozovu, ali poziv nije došao

 

Tužiteljica je istakla da pritvor Dariju Delibašiću treba produžiti zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike te dodala da se pokušava utvrditi ko su dvije nepoznate osobe koje su učestvovale u razbojništvu i otmici

 

Dario Delibašić, osumnjičen za razbojništvo i otmicu državljanina BiH i Turske Tamera K, danas na sjednici Vijeća Kantonalnog suda Sarajevo na kojoj se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora, nije sporio da je posudio vozilo i iznajmio vikendicu drugovima iz Srbije, no, on i njegov branilac Zlatko Ibrišimović negirali su da je Delibašić bio upoznat s namjerama osoba koje su izvele ova krivična djela.

 

Tužiteljica Maja Pašić istakla je da Tužilaštvo ostaje kod prijedloga za produženje pritvora što je obrazložilo subjektivnim i objektivnim osnovima sumnje kucanim na 10 stranica.

 

Istakla je da pritvor treba produžiti zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike te dodala da se pokušava utvrditi ko su dvije nepoznate osobe koje su učestvovale u razbojništvu i otmici oštećenog. Tužiteljica je podsjetila da je Slovenija podnijela zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć u vezi osumnjičenog.

 

S druge strane, advokat Zlatan Ibrišimović osporio je prijedlog za produženje pritvora, potvrdio da je Delibašić iznajmio auto i vikendicu, te naglasio da se ni iz jednog iskaza saslušanih svjedoka ne vidi da je Delibašić znao šta se priprema. Advokat je naveo da je oštećeni sam rekao da mu je vraćen automobil i telefon, istakavši da je nelogično da su razbojnici oštećenom uzeli 1.000 KM i sat, a vratili vozilo mnogo veće vrijednosti.

 

Ibrišimović je rekao da je u Sloveniji nepravosnažno okončan postupak, te da je Okružni sud u Kopru još 2013. na saslušanje pozvao Delibašića, kao osumnjičenog. Delibašić je šest godina čekao da ga pozovu, ali poziv nije došao.

 

Delibašić je naglasio da se u ovom predmetu oštećeni viktimizuje a on satanizuje, te da se pozivaju svjedoci koje i ne poznaje, kako bi se sve diglo na veći nivo. Potom je zamolio Sudsko vijeće da "ne radi po defaultu, te da produže pritvor na zahtjev Tužilaštva", jer bi mjere zabrane mogle da osiguraju da se ne krši zakon.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI