U gostovanju uživo

Mehmedović otkrio kako je SDA uticala na rad pravosuđa: Davno smo izgubili poluge koje smo imali

Front 14.06.19, 19:19h

Mehmedović otkrio kako je SDA uticala na rad pravosuđa: Davno smo izgubili poluge koje smo imali
Ja se kao odgovorna osoba osjećam odgovornim, ali nije samo SDA kriv za ovo stanje. Naravno da snosi dio odgovornosti jer nije uspjela pronaći partnere koji će ovu zemlju voditi ka euroatlantskim integracijama

 

VSTV je pod političkom kontrolom SNSD-a i HDZ-a. SDA je davno izgubila poluge koje je imala u pravosuđu, ali mi nismo imali uticaj u smislu donošenja presuda i odluka, kazao je za N1 zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Šemsudin Mehmedović.

 

Da li je SDA odgovorna za ovakvo stanje u Bosni i Hercegovini?

 

Ja se kao odgovorna osoba osjećam odgovornim, ali nije samo SDA kriv za ovo stanje. Naravno da snosi dio odgovornosti jer nije uspjela pronaći partnere koji će ovu zemlju voditi ka euroatlantskim integracijama. Opozicija ima puno pravo što proziva vlast. Zahtjevi opozicionih stranaka za sazivanje vanredne ili hitne sjednice su opravdani i ja to podržavam.

 

Ne radite, a primate plaću. Kako se osjećate?

 

Pokušavam i bez zasjedanja da radim. Narod nas sve poistovjećuje i kaže svi ste isti, a nismo isti. Neki žele da rade, drugi blokiraju. Imamo posla sa politkom koja je presuđena u Haagu, koja je potpomogla agresiju, koja ne želi put u NATO i pokušava izvršiti blokada kako bi spriječila aktivaciju Godišnjeg nacionalnog plana.

 

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović kazao je za N1 da "bošnjački blok treba odustati od uvjetovanja NATO-om" kao uslov za formiranje Vijeća ministara BiH?

 

To je njihov stav i pravo, ali ako smo usvojili zakone, jednoglasno, koji podrazumjevaju NATO put onda ne znam o čemu govore Lovrinović ili Košarac - da odustanemo od NATO puta. Ne možemo prihvatiti da budemo nečiji vazali.

 

Da li ćete biti kandidat za predsjednika SDA?

 

Ne znam. Niti sam rekao "da" ni "ne".

 

Vaš kolega Saša Magazinović je rekao kako ste rekli da zastupnici ne bi trebali danas raspravljati o Izvještaju VSTV-a za 2018. godinu ističući da se ova tačka treba razmatrati odvojeno, odnosno da zastupnici danas trebaju raspravljati samo o stanju u bh. pravosuđu i aferi "Potkivanje" u koju je uključen predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija?

 

To je politikanstvo kolege Saše Magazinovića. Rekao sam da nije dovoljno samo iskopirati materijal da bi razmatrali stanje u pravosuđu. Mi imamo situaciju da je VSTV iščašeni centar moći. Tražio sam da svi članovi VSTV-a budu prisutni na sjednici, to je bio moj stav, a ne da imamo samo formalnu sjednicu i da usvojimo formalne zaključke.

 

Da li je VSTV pod političkom kontrolom?

 

Apsolutno, pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a. SDA je davno izgubila poluge koje je imala u pravosuđu. Imali smo upliv da obezbjedimo da pravosuđe radi profesionalno bez uticaja politike, danas dva lidera utiču na odluke VSTV-a. Mi nismo imali uticaj u smislu donošenja presuda i odluka.

 

Pratite li situaciju sa migrantima?

 

Bili smo 29. i 30. aprila u posjeti Vladi Unsko-sanskog kantona i migracionim centrima i vidjeli smo sve probleme kroz koje prolaze migranti i domicilno stanovništvo. Kompletna migrantska kriza pala je na pleća USK.

 

Pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Matthew Palmer sastat će se sa predsjedavajućim državnog Predsjedništva Miloradom Dodikom. Hoće li se šta promijeniti nakon ovog sastanka?

 

Nisam optimista obzirom na bahatost Dodika. On je eksponat jedne politike koja je presuđena u Haagu.

 

(DEPO PORTAL,  BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI