Ka napretku u poslovnom okruženju

U Tešnju otvoren Međunarodni sajam privrede: 300 izlagača iz BiH i inozemstva

Biznis Klub 13.06.19, 15:14h

U Tešnju otvoren Međunarodni sajam privrede: 300 izlagača iz BiH i inozemstva
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je poručio da je sajam u Tešnju jedan od najboljih modela prezentiranja bh. privrede te pokazivanja partnerima iz svijeta da bh. proizvodi zadovoljavaju najveće strandarde

 

Međunarodni sajam privrede u Tešnju, 15. po redu, otvoren je danas, a do 16. juna predstavit će se 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva, na šest hiljada kvadratnih metara zatvorenog i 12.000 otvorenog prostora.

 

Sajam je prilika za povezivanje, razmjenu iskustava, analizu stanja i pronalaženje mogućnosti za napredak, istaknuto je na otvaranju.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je poručio da je sajam u Tešnju jedan od najboljih modela prezentiranja bh. privrede te pokazivanja partnerima iz svijeta da bh. proizvodi zadovoljavaju najveće strandarde.

 

- Važno je da ćemo nastaviti sa reformama koje će unaprijediti poslovno okruženje. Neophodno je započeti reformu obrazovanja da bi je prilagodili tržištu rada te ubrzati izgradnju infrastrukture, energetske i digitalne, da bi išli u korak sa regijom, Evropom i svijetom - poručio je Zvizdić.

 

Također, naglasio je i važnost zapošljavanja mladih, kao prioritet, da bi se napravio bolji ambijent razvoja države.

 

Federalni premijer Fadil Novalić sajam u Tešnju smatra jednom od najznačajnijih privrednih manifestacija.

 

- Bit ću slobodan da kažem da je od prvog sajma u Tešnju, na koji sam došao u svojstvu premijera, urađeno dosta toga da se našim privrednicima olakša poslovanje, te da smo im u tom periodu bili pouzdan partner - rekao je Novalić, navodeći da su temelji zdravog razvoja postavljeni i da se na njima može izgraditi jaka i stabilna bh. privreda.

 

Istakao je da je Tešanj primjer za lakoću poslovanja, brend prepoznatljiv u Evropi.

 

- Tešanj ne smije biti izuzetak, niti izolovan slučaj - kazao je Novalić.

 

Isto je potvrdio i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljalić, navodeći da je Tešanj mjesto odakle se najbolje može govoriti o privredi, ekonomiji i razvoju.

 

Poručio je da kompletan zapadni Balkan mora raditi i pomoći sebi, sarađivati, te da je pogrešno mišljenje da je to područje zanimljivo svijetu i da će se neko baviti.

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić kažu da je tradicionalni sajam odlična prilika za predstavljanje kantona i  općine, koji bilježe dobre rezultate, te pokazuju da znaju i mogu raditi.

 

Na sajmu osim domaćih izlagača predstavljaju se privrednici iz Holandije, Njemačke, Italije, Sjeverne Makedonije, koja je država partner sajma, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Turske.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI