Bivši dinamov čelnik ostaje u bih

Odbijen zahtjev za Mamićevim izručenjem, evo šta mu je sve oduzeto i zabranjeno

Hronika 11.06.19, 14:41h

Odbijen zahtjev za Mamićevim izručenjem, evo šta mu je sve oduzeto i zabranjeno
U slučaju da Mamić prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, može mu se odrediti mjera privremenog, odnosno ekstradicijskog pritvora

 

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenjem i određivanjem pritvora nekadašnjem Dinamovom čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni po međunarodnoj potjernici, nego je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje, dok je Mamić novinarima rekao kako se radi o politički motiviranom procesu protiv njega.

 

Mamiću se oduzimaju sve putne isprave koje posjeduje, kako hrvatske, tako i one koje su mu izdane u BiH. Zabranjuje mu se i izdavanje novih putnih isprava, a uz navedeno zabranjuje mu se korištenje osobne iskaznice za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

 

Putne isprave će biti deponirane u KDP prostorijama Suda BiH do okončanja ovog ekstradicjskog postupka. Mjeru zabrane korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine izvršit će Granična policija BiH. 

 

Osim toga, Mamiću se nalaže javljanje jednom tjedno u nadležnu policijsku postaju u mjestu boravišta, odnosno u PU Čitluk, koja će pismenim putem obavijestiti sud, ukoliko Mamić ne ispoštuje naloženu mu obvezu. 

 

U slučaju da Mamić prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, može mu se odrediti mjera privremenog, odnosno ekstradicijskog pritvora.

 

Izrečene mjere mogu trajati do dostavljanja molbe za izručenje, a najdulje 40 dana od dana 11.6. 2019., odnosno do 21.7.2019.

 

Podsjetimo, po izlasku iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju u Hrvatsku. Nakon toga Sud BiH je odbio zahtjev za Mamićevim izručenjem, kao i određivanjem pritvora što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice.

 

"Ne bih prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radilo o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa", rekao je odvjetnik Rajić.

 

Sam Mamić je po izaslaku iz Suda BiH bio vidno raspoloženiji od trenutka kada je stigao pred ovu pravosudnu instituciju. Opetovao je tvrdnje da nije oštetio državni proračun ni Dinamo.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI