Afera 'Potkivanje'

'Dobrovoljno se javljam u zatvor': Nermin Alešević nudi svoju slobodu u zamjenu za ostavku Ružice Jukić

Hronika 11.06.19, 12:21h

'Dobrovoljno se javljam u zatvor': Nermin Alešević nudi svoju slobodu u zamjenu za ostavku Ružice Jukić
Jukić je optužila ambasadore više zapadnih zemalja, kao i OHR i OSCE, da vrše pritisak na bh. pravosuđe, zbog podrške koju su dali Aleševiću

 

Nermin Alešević ponudio je svoju slobodu u zamjenu za ostavku Ružice Jukić na poziciji zamjenice predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

 

„...dobrovoljno se javljam u zatvor, samo recite gdje da se javim ako će ovom narodu u BiH biti bolje i ljepše. A, smijete li vi ponuditi vašu funkciju u VSTV-u?“, pitao je Alešević Ružicu Jukić, prenosi agencija Patria.

 

Jukić je optužila ambasadore više zapadnih zemalja, kao i OHR i OSCE, da vrše pritisak na bh. pravosuđe, zbog podrške koju su dali Aleševiću.

 

„Pitam ih da li bi Alešević već bio uhićen u njihovim državama, jer je pokušao korumpirati visoko pozicioniranog pravosudnog nositelja funkcije i jer je neovlašteno i protuzakonito snimao i držao takav snimak nekoliko mjeseci kod sebe?“, napisala je Jukić u pismu koje je uputila članovima Predsjedništva BiH, tražeći od njih da o slučaju izvjeste UN.

 

Predsjednik VSTV-a, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica, računajući i visokorangirane političare iz Bosne i Hercegovine.

 

Premda je snimak izazvao proteste građana kao i reakciju međunarodne zajednice, Tegeltija je odbio dati ostavku, dok je disciplinska komisija VSTV-a odbila provesti njegovu suspenziju.

 

Alešević je rekao da je objavio snimak kako bi pokazao na koji način funkciniše pravosuđe u BiH.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI