Otkrivaju se detalji poslovanja

Pogledajte ove cifre: Zašto plin ne mora poskupjeti? Sarajevogas ima 400 posto veću distributivnu maržu od BH Gasa

Hronika 10.06.19, 12:29h

Pogledajte ove cifre: Zašto plin ne mora poskupjeti? Sarajevogas ima 400 posto veću distributivnu maržu od BH Gasa
Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić mišljenja je da se trenutno rade određeni spinovi prema Vladi Federacije u pogledu cijene gasa

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prezentirao je danas u Vladi Federacije BiH podatke o kretanju nabavne i prodajne cijene gasa za distribuciju u periodu od 2015. do 2019. godine. 



U tom razdoblju, kako je obrazložio, za 40 posto je smanjena cijena gasa, iako je cijena ruskog gasa viša za 100 posto. Nakon završetka grijne sezone, ipak je, naglašava, moralo doći do povećanja cijene što uslovljava kretanje cijene od Gazproma prema Energoinvestu, odnosno BH-Gasu. 



- Takve poteze Vlade FBiH nije pratio Kanton Sarajevo, koji je povećavao cijenu gasaa. Pogrešno se plasira u javnosti da Vlada FBiH urušava privredu Kantona Sarajevo. Zato smo uradili prezentaciju u kojoj je očito da je Vlada FBiH smanjila cijenu gasa i onda lagano pratila protekla povećanja i smanjenja na tržištu i tako djelovala – rekao je Džindić. 



Smatra da prostora za smanjenje cijene može biti  ako bi se odmah uradile korekcije u pogledu da se reguliše cijena Sarajevogasa prema industriji, kao i marža koju radi Vlada KS. 



Džindić kaže da je Vlada KS odredila da  cijena Sarajevogasa prema industriji iznosi 890 KM po kubnom metru, dok je Vlada FBiH utvrdila da je 660 KM cijena BH-Gasa prema industriji. Nedopustivim je ocijenio da je marža Sarajevogasa 3 posto, dok je BH-Gasa 12. 



- Postoji prostor da se unutrašnjom preraspodjelom u Sarajevogasu osigura da povećanje cijene gasa prema građanima i privredi Kantona Sarajevo ne bude onoliko koliko je od BH-Gasa prema Sarajevogasu. BH-Gas kupcima koje direktno snabdijeva, poput zeničke Željezare, prodaje gas za 660 KM po kubnom metru, a Sarajevogas svojoj industriji prodaje gas po cijeni od 890 KM po kubnom metru. Pitanje je zašto nisu jednake cijene. To se mora odmah izmijeniti, a ne zakazivati spektakularne sjednice i optuživati Vladu FBiH – istakao je Džindić. 



Govoreći da Sarajevogas ima 400 posto veću distributivnu maržu od BH-Gasa ističe da tu ima mogućnosti za uštede unutrašnjom preraspodjelom u Sarajevogasu. 



U navedenoj prezentaciji, kako je rekao Džindić, sadržane su činjenice koje govore gdje je Vlada Kantona Sarajevo pravila greške u prethodnom periodu, te je, po njegovim riječima,  Vlada FBiH voljna da joj pomogne u cilju da krajnja cijena gasa bude smanjena unatoč trenutnom povećanju. Do toga se realno, kako je zaključio, može doći. 



- Mi smo 17 miliona KM od sredine prošle godine skinuli s konta BH-Gasa i prebacili Kantonu Sarajevo za industriju i domaćinstva. Mi ne bježimo, hoćemo da pomognemo. Očekivali smo poziv iz Kantona Sarajevo za sastanak, ali do toga nije došlo - poručio je Džindić. 


Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić mišljenja je  da se trenutno rade određeni spinovi prema Vladi Federacije u pogledu cijene gasa. Zbog toga je, dodaje, važno da građani budu tačno informisani kako se određuje cijenu gasa i ko ih sve određuje. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI