VIDEO/ POSLJEDNJI DANI ŽIVOTA BILI SU JEZIVI

Vatrogasac iz serije 'Černobil' zaista je postojao, a njegova sudbina mnogo je strašnija nego na tv ekranu

Mediji 09.06.19, 12:35h

Vatrogasac iz serije 'Černobil' zaista je postojao, a njegova sudbina mnogo je strašnija nego na tv ekranu
Prema nekim podacima, Ljudmila Ignatenko još uvijek je među živima. Ima sina i živi u Kijevu. O svojoj je sudbini progovorila puno prije snimanja serije Černobil, i to u knjizi 'Glas iz Černobila'

 

 


Iako je od emitiranja posljednje epizode serije Černobil prošlo sedam dana, još uvijek se zbrajaju dojmovi na društvenim mrežama.


Ekipa koja je radila seriju u nekoliko je navrata govorila o njenom nastanku, a poznato je da su gotovo svi likovi u seriji stvarni, osim nuklearne fizičarke Ulane Khomyuk, čiji je lik utjelovio sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije.


Stvarni likovi su i vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila. U seriji je prikazano kako Ignatenko odlazi gasiti požar u nuklearnoj elektrani, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće. Nakon toga Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gdje ga trudna Ljudmila posjećuje bez obzira na opasnost. 


Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa djevojčicu koja od posljedica radijacije umire četiri sata nakon rođenja.


Prema nekim podacima, Ljudmila Ignatenko još uvijek je među živima. Ima sina i živi u Kijevu. O svojoj je sudbini progovorila puno prije snimanja serije Černobil, i to u knjizi 'Glas iz Černobila'.


Ljudmila je autorici knjige Svetlani Aleksijevič ispričala da su dan kasnije ona i Vasilij trebali ići u Bjelorusiju da posjete njegove roditelje i da je on od četiri ujutro trebao biti slobodan od dežurstva. Reaktor je eksplodirao jedan sat iza ponoći pa je Ignatenko otišao gasiti, misleći da je riječ o običnom požaru.


Vasilij Ignatenko je po državnom nalogu iz Bjelorusije preselio u Pripjat raditi kao vatrogasac. On i Ljudmila vjenčali su se 1983. godine, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. godine. U knjizi je Ljudmila opisala posljednje dane njegovog života i puno su strašniji nego što je to prikazano u seriji.


"Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Posljednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u vlastitim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to", ispričala je Ljudmila. 


Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom lijesu ispod betona, zbog činjenice da je njegovo tijelo i dalje bilo radioaktivno.

 

 

(Hayat/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI